U našem serijalu pitanja i odgovora koje smo uoči parlamentarnih izbora uputili strankama vezano uz LGBT prava na red su stigle i SDP i HDZ, dvije stranke koje predvode koalicije Hrvatska raste i Domoljubnu koaliciju.

I dok je HDZ odlučio ići utabanim stazama te su odlučili ignorirati odgovore na postavljena im pitanja te time očito potvrdo već poznate stavove, SDP ističe dosad postignuto, no izbjegava konkretno odgovoriti na pitanja vezano uz mogućnost izmjene Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji i Zakona o životnom partnerstvu.

SDP, koji na parlamentarnim izborima sudjeluje kao dio koalicije Hrvatska raste (SDP, HNS, Hrvatski laburisti, HSU, A-HSS i Zagorska stranka) nemaju saznanja da se netko od kandidata na njihovim listama izjasnio kao LGBT osoba, te ističu kako u programu koalicije spominju unapređenje prava LGBT osoba u poglavlju "Napredno i sigurno društvo". Podsjećaju na učinjene pomake po pitanju LGBT prava tijekom proteklog mandata:

"Nije točno da Zakon o životnom partnerstvu onemogućava posvajanje, nego ne predviđa, ali i ne zabranjuje"

"Tijekom mandata koalicijske Vlade napravljen je važan iskorak u zaštiti temeljnih prava i sloboda osoba istospolne seksualne orijentacije i osoba drugačijeg rodnog identiteta. Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola i konkretna životna prava koje taj zakon jamči u potpunosti je pretočeno ustavno načelo jednakog dužnog poštovanja tijela državne vlasti prema svim građanima i građankama bez obzira na njihove razlike u spolnoj orijentaciji u životnu stvarnost. Ostvarili smo i siguran javni prostor i slobodu izražavanja ovih društvenih skupina u zastupanju vlastitih stavova i interesa. Ova postignuća dobila su i svoje međunarodno priznanje te je Hrvatska u zadnje dvije godine prepoznata kao jedna od pet država s najboljim demokratskim i pravnim napretkom u zaštiti temeljnih prava, sloboda i jednakosti osoba istospolne orijentacije u Europskoj uniji".

U slučaju još jednog mandata ne planiraju mijenjati postojeći Zakon o životnom partnerstvu, jer smatraju "da je zakon dobar i da ga ne treba mijenjati".

Dok je HDZ odlučio ići utabanim stazama te su odlučili ignorirati odgovore na postavljena im pitanja te time očito potvrdo već poznate stavove, SDP ističe dosad postignuto, no izbjegava konkretno odgovoriti na pitanja vezano uz mogućnost izmjene Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji i Zakona o životnom partnerstvu

Što se tiče izmjena Zakona o MPO-u na način da se medicinski potpomognuta oplodnja omogući i ženama samicama/lezbijkama, iz SDP-a odgovaraju kako "Ovo pitanje zahtijeva širu društvenu raspravu i donošenje odluke u Saboru".

Za pitanje koji je stav stranke prema LGBT roditeljstvu, zatražili su - dodatno pojašnjenje. Na konkretna pitanja - podržavate li da istospolni parovi posvajaju djecu, uz pojašnjenje kako postojeći Zakon o životnom partnerstvu onemogućava posvajanje djece istospolnim parovima, te kako nas zanima stav SDP-a po pitanju izmjene Zakona o MPO-u prema tom pitanju, jer naveli su samo kako je "potrebna šira društvena rasprava", stiže odgovor: "Ostajemo pri odgovorima koje smo Vam ranije poslali, jedino Vam skrećemo pozornost da nije točno da Zakon o životnom partnerstvu onemogućava nego ne predviđa. Ali niti ne zabranjuje".

HDZ: Građani su i referendumom o ustavnoj definiciji braka dali do znanja što misle o pokušajima rušenja temeljnih vrijednosti

Što se tiče prava transrodnih osoba koje traže brz, transparentan i pristupačan postupak pravnog priznanja roda koji je temeljen na samoodređenju, te da im se osigura kvalitetna i subvencionirana zdravstvena skrb vezana uz proces tranzicije, odnosno prilagodbe spola, zanimalo nas je koji je stav SDP-a o pravnom priznanju roda temeljenog na samoodređenju, na što nam iz te stranke ovako odgovaraju:

"Rodni identitet kao osnova za promjenu spola već je unesen u članak 9a. Zakona o državnim maticama izmjenama i dopunama zakona iz 2013. kao što smo to i naveli u programu koalicije", odgovaraju iz SDP-a.

Milanović nas je svađao s civiliziranom Europom radi zaštite udbaških zločinaca. U Vukovaru, mjestu najstrašnijeg zločina nad Hrvatima, pod okriljem mraka nasilno je i protuzakonito uvodio ćirilicu, a za vukovarske branitelje tvrdio da su 'sramota'. Hrvatski su građani - između ostalog i referendumom o ustavnoj definiciji braka - jasno dali do znanja što misle o tim pokušajima rušenja temeljnih vrijednosti i relativizacije suvremene povijesti

HDZ, koji predvodi Domoljubnu koaliciju (HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, HSLS, HRAST, HDS, ZDS) nisu nam odgovorili na pitanja ni nakon gotovo dva tjedna.

Stoga možemo tek podsjetiti na ono što su u programu Domoljubne koalicije indirektno naveli o Zakonu o životnom partnerstvu u dijelu u kojem komentiraju predsjednika SDP-a i premijera Zorana Milanovića:

"Svađao nas je s civiliziranom Europom radi zaštite udbaških zločinaca. U Vukovaru, mjestu najstrašnijeg zločina nad Hrvatima, pod okriljem mraka nasilno je i protuzakonito uvodio ćirilicu, a za vukovarske branitelje tvrdio da su 'sramota'. Hrvatski su građani - između ostalog i referendumom o ustavnoj definiciji braka - jasno dali do znanja što misle o tim pokušajima rušenja temeljnih vrijednosti i relativizacije suvremene povijesti".

HDZ-ova politička infantilnost

Slično je ponovio i predstavnik Domoljubne koalicije Željko Reiner prilikom nedavnog sučeljavanja kandidata na portalu dnevnik.hr, gdje je na pitanje jesu li prava istospolnih zajednica dobro zakonski uređena, odgovorio:

"Taj zakon nije sretan, nije dobro riješio prava istospolnih zajednica i na mala vrata progurao odredbe koje su suprotne slovu Ustava koje su unesene referendumom".

Dakle, ništa novoga, to su već poznati stavovi HDZ-a, čiji su zastupnici u Saboru prilikom glasovanja o Zakonu o životnom partnerstvu tražili i da se amandmanom odobri pravo na priziv savjesti matičara pred kojima se ozakonjuje životno partnerstvo, kao i iz tog zakona izbrišu odredbe kojima se uređuje položaj djece u istospolnim obiteljima te da se izrijekom navede da istospolni partneri nemaju pravo posvajati djecu kao zajednica.

To što iz HDZ-a/Domoljubne koalicije odbijaju komunicirati na temu LGBT prava i nije neko iznenađenje obzirom na njihove već poznate stavove prema LGBT zajednici i pravima iste, ali svakako pokazuje političku infantilnost.

 

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.