Nakon jučerašnjih izjava premijera Tihomira Oreškovića kako je ministar kulture Zlatko Hasanbegović "uvjereni antifašist i povjesničar" za kojeg "misli da će biti sjajan ministar kulture", trebalo je samo nekoliko sati da "Timov tim" doživi novi potres. Ovaj put za to je zaslužan tjednik Novosti koji je objavio ne baš pohvalne pojedinosti iz ministrove prošlosti.

U popodnevnim satima društvene su se mreže užarile kad je njima počela kolati naslovnica tiskanog izdanja Novosti koje u petak treba izići na kioscima, s fotografijom ministra Hasanbegovića koji na njoj nosi, kako tvrde Novosti, ustašku kapu. No veći problem od kape mogla bi biti činjenica da se ministrovo ime nalazi u impresumu lista "Nezavisna Država Hrvatska", a i tijekom 1996. potpisao je tekstove u kojima, među ostalim, piše o "ustaškim herojima".

Novinar tjednika Novosti, Hrvoje Šimičević, kako je ispričao za N1, na te je podatke naišao proučavajući NDH i još nekoliko opskurnih časopisa iz devedesetih, među kojima i "Hrvatski vjesnik" Zvonimira Šekulina, koji je nerijetko pisao o potrebi nabijanja Srba na kolac. Sâm Hasanbegović tvrdi kako je riječ o "insinuacijama" te kako je na "fotografiji vidljiva naknadna intervencija". 

"Selfie" sa zetom Ante Pavelića

"Kad mi je u ruke dopao magazin 'NDH' - otvorio sam prvi od desetak brojeva - naišao sam na mladoliko, ali prepoznatljivo lice ekstremista koji je napredovao do ministra kulture, na fotografiji na kojoj sam ugledao i Velimira Bujanca. Nadalje, našao sam i njegove tekstove u kojima nedvojbeno veliča ustaški pokret, čije pripadnike zove herojima i mučenicima i predbacuje današnjim 'starčevićancima', stavlja ih pod navodnike, zato što su izdali njihovu borbu", kazao je Šimičević.

Naišao je na još nekoliko fotografija, među kojima su još i jedna s otvorenim pronacistom Mladenom Schwartzom, i njih nekoliko snimljenih u Bleiburgu.

"Među njima je i 'selfie' sa zetom Ante Pavelića, koji je izdavač i glavni urednik magazina 'NDH'. Hasanbegović je, dakle, doslovno pisao tekstove u listu koji se zvao 'NDH' pod uređivačkom palicom čovjeka koji mu je bio zet. Ako to nije dovoljno sablažnjivo, onda ne znam što je potrebno da ga Karamarko, pardon, Orešković makne s pozicije", pita se Šimičević.

Kako pišu Novosti, Hasanbegović je u časopisu predstavljen kao student Odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu, a u jednom se tekstu osvrće na povijest muslimana u Hrvatskoj, posebno naglašavajući njihov kulturni i politički procvat tijekom Pavelićeve vladavine.

U nešto kraćem komentaru, popraćenom fotografijom svečanog otvaranja zagrebačke džamije, na kojima se nalaze poglavnik i muslimanski uglednici iz ustaškog pokreta, Hasanbegović progovara i protiv pokušaja "podiele" Bosne i Hercegovine. Protagoniste takve politike optužuje da u toj "paklenoj nakani nisu prezali ni od zlorabljenja časnih simbola i imena ustaških heroja, čije se mučeničke i šehidske kosti sada prevrću u zemlji od jada i stida što im nanesoše pedeset godina kasnije, njihovi tobožnji sljedbenici".

"Na fotografiji je i laiku vidljiva naknadna intervencija"

Kao alternativu tadašnjim "lažnim Starćevićancima" Hasanbegović suprostavlja autentične sljedbenike Starčevića i ustaških "heroja" i "mučenika", poput njega, koji teže stvaranju Velike Hrvatske, sukladno Pavelićevim planovima.

"Upravo zbog tih istinskih heroja, mučenika i šehida koji svoj život položiše na oltar domovine, od bleiburških poljana pa do Foče i Fazlagića kule, dužnost je svih nas, autentičnih hrvatskih nacionalista i starćevićanaca poniženih, prevarenih i poraženih muslimana i katolika, skinuti krinke sa lica današnjih opsjenara, licemjera i moralnih nakaza i pokazati put k izlazu iz ovog mračnog tunela, prema pomirbi slozi i vjerskoj toleranciji, u istinski slobodnoj i ujedinjenoj Domovini od Mure, Drave i Drine, pa do Jadranskog mora", pisao je tada Hasanbegović.

Mjesečnik ‘NDH’ u to je vrijeme vodio i uređivao Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i predsjednik Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP), ustaške stranke koju je osnovao poglavnik.

Osim toga, ministar Hasanbegović je kao suradnik u impresumu ‘NDH’ naveden od travnja do studenog 1996. godine, ali se kao autor pojavljuje od veljače i prvog broja koji je, nakon više desetljeća redovnog izlaženja u inozemstvu, tiskan u Hrvatskoj. Iz Kanade ga je preselio Pšeničnik, politički emigrant i tadašnji predsjednik HOP-a, koji je ovu stranku, unatoč kontroverzama i navodima o ustaško-terorističkoj prošlosti, uspio registrirati u Hrvatskoj početkom devedesetih godina.

in

Podsjetimo, Hasanbegović je odmah po preuzimanju Ministarstva kulture odlučno zanijekao da je ikad bio član HOP-a: "Nisam nikada bio u Hrvatskom oslobodilačkom pokretu, i ako na internetu možete naći da sam ubio predsjednika Kennedyja, to ne znači da sam ga i ubio”, kazao je. Međutim, na jednoj od fotografija objavljenih u ‘NDH’, uredništvo lista koji izdaje HOP opisuje ga kao "mladog HOP-ovca".

Jučer je pak reagirao na napise tjednika Novosti kazavši kako je to "još jedna u nizu podvala i provokacija kojima ga se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati".

"Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore. Podsjećam, riječ je o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik. Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati", kazao je, ali nije otkrio o kakvoj se naknadnoj intervenciji i insinuacijama radi.

mh

"Ili smijenite ministra kulture ili vi ustašku kapu stavljate na glavu"

Očekivano, priča koju su donijele Novosti podigla je mnogo prašine u hrvatskoj javnosti, a pojavljuju se naznake da bi mogla utjecati na već narušene odnose Mosta i HDZ-a.

Naime, potpredsjednik Hrvatskog sabora Robert Podolnjak (Most) rekao je u sinoćnjoj emisiji "Otvoreno" kako Most od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića očekuje da jasno kaže da je uvjereni antifašist i da se jasno ogradi od ustaškog režima i svih zala iz tog razdoblja Nezavisne države Hrvatske.

"To je nužan, prvi, bezuvjetni uvjet za ministra da se na taj način jasno obrati hrvatskoj javnosti”, rekao je Podolnjak. Ipak, na pitanje je li to dovoljno za odstupanje s funkcije ministra Hasanbegovića ako se pokaže da su točni navodi da je doista surađivao u časopisu Nezavisna Država Hrvatska, Podolnjak je odgovorio da danas nema pregled onoga što se događalo prije 20 godina, a čak nije niti čitao portale.

Trenutačno je u tijeku zasjedanje Sabora u kojem je, kako pišu mediji, atmosfera dovedena do usijanja upravo zbog Hasanbegovića koji će navodno dati izjavu nakon sjednice Vlade koja je također u tijeku u Banskim dvorima, a na nju je stigao noseći pod rukom srpski časopis NIN koji je uoči početka sjednice pokazivao prvom potpredsjedniku Vlade i svojem stranačkom šefu Tomislavu Karamarku.

Jutros je u Saboru u Hasanbegovićevu obranu stao potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš (HSP AS), kazavši kako on "sigurno nikad ne bi magistrirao i doktorirao kod Ive Goldsteina da je išta u njegovim radovima bilo sporno".

"Gdje je izvor ovih tekstova? Tjednik Novosti koji je financiran od poreznih obveznika. To što radi tjednik Novosti ulazi u okvire kršenja Ustava", rekao je Tepeš.

"Premijer Orešković je rekao da je Hasanbegović uvjereni antifašist. Pa sad pitam, jesu li se u Tevi tako oblačili uvjereni antifašisti i što bi napravio menadžer u Tevi da je došao netko s ustaškom kapom? Čuje se sada da je kapa HOS-, ali kapa je samo simbol identiteta. Nije važno kakva je kapa nego što je ispod kape, a ono što je ispod je puno gore od kape", rekao je u ime SDP-a Nenad Stazić.

"Premijeru, upozorio sam vas kod potvrđivanja vlade i sada upozoravam opet – ili smijenite ministra kulture ili vi ustašku kapu stavljate na glavu", poručio je Stazić premijeru.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.