Ni dan nakon izglasavanja nove hrvatske Vlade, ne smiruju se strasti zbog Nine Obuljen Koržinek koja je u četvrtak i službeno preuzela Ministarstvo kulture. Većina medija već je pisala o navodnoj "borbi" premijera Andreja Plenkovića s određenim strujama u HDZ-u koje su otvoreno zagovarale nastavak mandata Zlatka Hasanbegovića.

Večernji list tako otkriva kako je na Predsjedništvu HDZ-a na kojem je Plenković prekjučer u zadnji trenutak predstavio ministarski tim, Klub utemeljitelja izrazio nezadovoljstvo njegovom odlukom. Konkretno, Milan Kovač, bivši ministar privatizacije u vladi Zlatka Mateše, iznio je stav da se utemeljitelji HDZ-a s odabirom Nine Obuljen Koržinek ne slažu, i da bi bilo "primjerenije izabrati neku drugu osobu za resor kulture".

"Trebalo je izabrati osobu koja neće izazivati prijepore"

A obrazloženje koje je dao Večernjem glasi ovako: "Problem je percepcija koja vlada o Nini Obuljen. Radi mira u stranci trebalo je za Ministarstvo kulture izabrati osobu koja neće izazivati prijepore".

Ipak, kaže kako u "slučaju Obuljen" nije bitno 'desno-lijevo', nego jesu li računi čisti", a pritom se referirao na Hrvatski audiovizualni centar, u čijem je Upravnom odboru do “jučer” sjedila i Nina Obuljen, a protiv kojeg su braniteljske udruge podigle kaznenu prijavu.

Počasni predsjednik Kluba utemeljitelja, Đuro Perica, "apsolutno je bio za Zlatka Hasanbegovića", a i njemu je najspornije što se u izboru Nine Obuljen Koržinek "nisu raščistili repovi iz HAVC-a".

Vice Vukojević, jedan od utemeljitelja HDZ-a, drži da je bilo isključivo Plenkovićevo pravo birati ministre u Vladi, a da se on s tom odlukom može slagati ili ne, ali ništa više od toga. Večernjem je kazao kako je pobjedu HDZ-a "iznjedrila desna opcija", a "Nina Obuljen luta, njezine su misli lijevo".

Zanimljivo je kako su utemeljitelji HDZ-a, među ostalim, zabrinuti "percepcijom" koja vlada o novoimenovanoj ministrici kulture, dok im to nije smetalo u slučaju njezina prethodnika. Pardon, predšasnika.

Samo vjerodostojno

A taj se "dobar glas", daleko čuo: o predšasniku Hasanbegoviću pisali su i svjetski mediji, ponajviše u kontekstu "nacionalističko-konzervativnog preokreta" u Hrvatskoj i gušenja slobode medija. Izazvao je i reakciju Efraima Zuroffa, ravnatelja centra Simon Wiesenthal, koji je pozvao hrvatsku Vladu da ga smijeni.

Šutjeli su i kad je Međunarodna federacija novinara (IFJ), koja okuplja 600.000 članova diljem svijeta uputila otvoreno pismo hrvatskim liderima i samom Hasanbegoviću tražeći da se preispita njegova odluka o raspuštanju Povjerenstva za neprofitne medije i zaustave politički pritisci na novinare.

Nije ih se moglo čuti ni kad je njemačka kancelarka Angela Merkel dobila i pročitala pismo hrvatskih kulturnjaka o Hasanbegoviću, pa je na sastanku s bivšim premijerom Tihomirom Oreškovićem pitala što se to događa s rastom desnog ekstremizma u Hrvatskoj.

Tišina je vladala i kad se glumici Nini Violić prijetilo smrću, progonom i silovanjem jer se usudila kritizirati Hasanbegovića, niti kad je predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika članice i članove pozvao da se "ne izjašnjavaju o ministru kulture".

"Repovi" iz mjesečnika "Nezavisna Država Hrvatska" u kojem je bivši ministar kulture svojedobno o ustašama pisao kao o "herojima, mučenicima i šehidima" danas zabrinute osnivače HDZ-a također nisu škakljali, pa je stoga teško povjerovati u njihove dobre namjere i zabrinutost činjenicom da je nova ministrica kulture netko "tko će izazvati prijepore".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.