Članice i članovi Unije gejeva i lezbijki (LSU) koja djeluje unutar Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel nedavno su putem Twittera pozdravili "kolegice i kolege iz sestrinske stranke HDZ", na što potonji nisu reagirali (barem ne javno). Jedan od članova LSU-a jest i Carsten Sura koji u intervjuu za Deutsche Welle govori o svom zalaganju za gej prava, roditeljstvu, stavu kancelarke Angele Merkel prema bračnoj jednakosti i sličnim temama.

U CDU je, kaže, ušao prije nešto više od deset godina, u jeku kampanje uoči saveznih izbora 2005. godine Angažirao se u predizbornoj kampanji za Angelu Merkel, odlučio postati član i aktivnije se angažirati. Slučajno je tad preko prijatelja otišao na jedan skup LSU-a te tamo i ostao.

Premda je CDU, barem na papiru, kršćanska stranka koja se duže vrijeme nije zalagala za ukidanje zloglasnog Paragrafa 75 koji je kriminalizirao seksualne odnose među muškarcima, u njemačko je kazneno zakonodavstvo unesen 1871. godine, a za vrijeme nacističke vladavine je dodatno pooštren i protivi se bračnoj jednakosti, Sura je u njoj našao svoje mjesto i prostor za aktivizam.

Bračna jednakost je zapravo konzervativan zahtjev

On smatra da je mogućnost sklapanja braka za dvije osobe koje se vole, u ovom slučaju dviju osoba istog spola, duboko konzervativan zahtjev:

"CDU se na jednoj strani zalaže za modernizaciju, za napredak, stranka koja je, zajedno s CSU-om, umnogome zaslužna da je Njemačka danas jedna od najvećih gospodarskih sila svijeta. Istovremeno je to stranka koja njeguje konzervativne vrijednosti. Otvoriti mogućnost sklapanja braka za dvije osobe koje se vole, u ovom slučaju dvije osobe istog spola, po meni je duboko konzervativni zahtjev i konzervativna želja".

Njemačka je slobodna zemlja i ja mogu živjeti kako ja želim. Ali svejedno bismo morali i neke stvari izjednačiti i pred zakonom. To se odnosi na sklapanja istospolnih brakova i posvajanje djece

Kad je posrijedi stav kancelarke Merkel, Sura kaže kako ne vjeruje da ona privatno dijeli ljude po tome jesu li gejevi ili ne, no kao kancelarka "mora biti pragmatična i 'vezana' je nekim stvarima kao šefica jedne konzervativne stranke". Pitanja vezana uz prava homoseksualaca su tu poput vrućeg krumpira, i ona zbog toga možda ne forsira tu temu, smatra Sura.

Mislim da je bolje da djeca odrastaju u dobrom istospolnom braku nego u lošem heteroseksualnom. Nije dobro misliti da samo heteroseksualni roditelji mogu biti dobri roditelji

Nije se, kaže, nikad "službeno" autao, već se to dogodilo nekako automatski, za razliku od berlinskoga gradonačelnika Klausa Wowereita: "Ja tada nisam obnašao nikakvu funkciju i nisam ni morao to javno reći, kao što je to učinio Wowereit, što se u njegovom slučaju pokazalo i kao dobar politički potez. Ja to nisam morao napraviti. A i zašto? Nitko ni meni ne dođe iz stranke da bi mi rekao: hej, ja sam heteroseksualac".

Nije dobro misliti da samo heteroseksualni roditelji mogu biti dobri roditelji

Sura je prokomentirao i Jensa Spahna kojeg se u medijima često spominje kao nasljednika Angele Merkel na čelu CDU-a i budućega kancelara:

"Ono što je najbolje u Njemačkoj: mi smo tako slobodna zemlja i ja mogu živjeti kako ja želim. Ali svejedno bismo morali i neke stvari izjednačiti i pred zakonom. To se odnosi na sklapanja istospolnih brakova ili posvajanje djece. Tako da mi svi i pred zakonom budemo jednaki. Neki još uvijek misle da će im se time nešto oduzeti. A to nije istina. I kod takvih pitanja i ja i mi očekujemo da se, na primjer, i Jens Spahn jasno pozicionira".

 

 

Osim bračne jednakosti, Carsten Sura se zalaže i za mogućnost posvajanja, a argumenti su slični:

"Uglavnom se diskutira o tezi da je za djecu najbolje kad odrastaju uz oba roditelja. Ali postoje i istraživanja koja dokazuju da nije točno da djeca koja ne odrastaju u takvoj konstelaciji imaju lošije djetinjstvo. Znamo da ima puno djece koja odrastaju, nažalost, samo s jednim roditeljem. Kad već pričamo o tome što je dobro za djecu, mislim da je bolje da odrastaju u dobrom istospolnom braku nego u lošem heteroseksualnom. Nije dobro misliti da samo heteroseksualni roditelji mogu biti dobri roditelji".

Na kraju je stigla i poruka za sestrinske stranke na području bivše Jugoslavije – HDZ u Hrvatskoj i SNS u Srbiji:

"Htjeli bismo stupiti u kontakt s homoseksualnim političarkama i političarima iz sestrinskih stranaka u Hrvatskoj i Srbiji. Poručio bih našim kolegicama i kolegama u Hrvatskoj i Srbiji da nam se jave, mi bismo htjeli stupiti u kontakt i pomoći savjetom. Kao Unija gejeva i lezbijki unutar CDU-a u stalnom smo kontaktu s glavnim tajnikom naše stranke, tijesno surađujemo sa Zakladom Konrada Adenauera, dakle, možemo sigurno i konkretno pomoći. Zato, javite nam se jer mi ne znamo komu da se mi javimo".

Intervju s Carstenom Surom u cijelosti pročitajte na DW-u.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.