Ladislav Ilčić podnio je ostavku na dužnost posebnog savjetnika potpredsjednika Vlade Davora Ive Stiera jer, kako kaže, želi postati gradonačelnik Varaždina i stvoriti "novu, modernu desnicu". Ilčić nije mogao podnijeti da HDZ za gradonačelnika tog grada ističe Damira Habijana, jednog od rijekih HDZ-ovaca koji otvoreno podržava prava LGBT osoba.

Konzervativac Ladislav Ilčić čelnik je Hrasta poznat po homofobnim i islamofobnim stavovima, od trenutka kad se doznalo da je imenovan posebnim savjetnikom opozicija, nevladine udruge i dio javnosti je tražio da odstupi, a njegova ostavka tražila se i na prosvjednom maršu na Dan žena.

"Stranka koja se poziva na demokršćanstvo ima kandidata koji živi potpuno suprotnim načinom života"

Podsjetimo, Ilčićev rat s HDZ-om započeo je prije mjesec i pol dana kad je doznao da je Damir Habijan njihov kandidat za gradonačelnika Varaždina, da bi ih zbog toga počeo javno prozivati prije dvadesetak dana. U Habijanovoj kandidaturi prepoznao je tada da je HDZ odustao od demokršćanstva, a danas je poručio: "Da nam se sviđa kandidat HDZ-a mi bismo išli s njim. Ali u Varaždinu, stranka koja se poziva na demokršćanstvo ima kandidata koji živi potpuno suprotnim načinom života".

Bitnim političkim faktorom postao je kad ga je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ugurao u Sabor, a kako nije uspio potvrditi kratki zastupnički mandat na prošlim parlamentarnim izborima, prigrlio ga je konzervativac, ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier te ga imenovao za svog posebnog savjetnika.

 

Ilčić ima press konferenciju, želi postati gradonačelnik Varaždina http://www.index.hr/vijesti/clanak/uzivo-iz-sabora-ladislav-ilcic-podnio-ostavku/955703.aspx

Posted by Index Vijesti on Friday, 10 March 2017

 

Odluku da se povuče s dobro plaćene pozicije posebnog savjetnika Ladislav Ilčić objavio je u petak na konferenciji za novinare na kojoj se obrušio na HDZ i napose njihovog kandidata za gradonačelnika Varaždina Damira Habijana. Habijan je inače jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji otvoreno podržava prava LGBT osoba.

"Postoji radikalna ljevica koja kontinuirano promiče nesnošljivost i ne može nas smisliti"

HDZ-ovce je ponovno prozvao kao nedemokršćane, napadao je "radikalnu ljevicu koja promiče nesnošljivost i ne može ih smisliti (op.a. Hrast)".

"Agresivno se napada i iz društva želi isključiti sve koji govore o vrijednostima. Vrijednost je ono što je najbitnije za demografsku obnovu i zato je tu ta specifična uloga Hrasta koju nismo vidjeli ni u jednoj drugoj stranci. Jedina smo stranka koja je dovoljno hrabra govoriti o tim vrijednostima", ustvrdio je Ilčić.

Upitan o napadu suzavcem na zagrebački klub Super Super, u kojem se u trenutku napada održavao LGBT party, rekao je: "Moj stav znate, uvijek sam osudio nasilje nad bilo kim, iz bilo kojeg razloga.", javlja Index.

Da nam se sviđa kandidat HDZ-a mi bismo išli s njim. Ali u Varaždinu, stranka koja se poziva na demokršćanstvo ima kandidata koji živi potpuno suprotnim načinom života

Upitan odlazi li zbog pritiska premijera Andreja Plenkovića, Ilčić je kazao: "Sigurno da postoji radikalna ljevica koja kontinuirano promiče nesnošljivost i ne može nas smisliti. Ja u tom pritisku živim od početka našeg društvenog djelovanja. Međutim, nikad nisam podlijegao tim pritiscima niti su ti pritisci utjecali na moje odluke. Ti pritisci radikalne ljevice ne mogu utjecati na mene. Što se tiče premijera Plenkovića, moram reći da sam ja inicirao ovo, mi imamo jedan drugi politički put koji se ne poklapa s mojom funkcijom posebnog savjetnika".

U izjavi za N1 Damir Habijan, koji je Ilčiću neprihvatljiv HDZ-ov kandidat "zbog životnog stila", ističe da HDZ, kao moderna europska stranka desnog centra njeguje demokršćanske vrijednosti i da bi Ilčić trebao više slušati papu Franju.

"Ne znam zašto bi Ilčića zanimalo nešto o meni"

Što se tiče Ilčićevih prozivki zbog njegovog privatnog života, Habijan mu je poručio da postoje određene granice koje se ne prelaze te da Ilčića uopće ni ne poznaje: "Gospodina Ilčića niti poznam niti me zanima. Ne znam zašto bi njega zanimalo nešto o meni. Neka mu je sa srećom. Ako se odnosi na odlazak na misu... Jesam vjernik, ali to je isto osobna, ne želim to isticati stvar. Jesam li sam svaku nedjelju na misi? Nisam, ali to ni ne karakterizira tko je kakav vjernik.", kazao je Habijan za N1.

Ilčićev bivši poslodavac Davor Ivo Stier kazao je kako je Ilčićeva dosadašnja savjetnička funkcija nespojiva s namjerom da se kandidira za gradonačelnika Varaždina, a rekao je i da se ne bi trebalo ulaziti u privatne živote pojedinih kandidata.

Sigurno da postoji radikalna ljevica koja kontinuirano promiče nesnošljivost i ne može nas smisliti. Ja u tom pritisku živim od početka našeg društvenog djelovanja

Odlazak Ladislava Ilčića obradovao je Platformu 112, čiji su odlazak tražili od prvoga dana, a uvjereni su kako je Ilčićeva ostavka direktna posljedica Noćnog marša povodom Dana žena. Platforma 112 podsjeća da se Ilčić i njegova stranka Hrast ponovno predstavljaju kao vlasnici istine, pritom grubo i lažno napadajući organizacije koje štite ljudska prava brojnih manjinskih skupina kao agresivne ljevičare, pune novca koji ne zaslužuju.

Reagirao je feministički kolektiv fAKTIV napisavši kako su žene pobijedile: "Nakon Noćnog marša - 8. mart, na kojem su tisuće žena na ulicama hrvatskih gradova glasno poručile da ne daju svoja prava, Ilčić je dao ostavku na mjesto posebnog savjetnika za ljudska prava potpredsjednika Vlade".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.