Od portala čiji je nakladnik udruga Željke Markić, U ime obitelji, već smo navikli na napise u kojima se napada i obezvređuje institut životnog partnerstva, a obiteljske zajednice istospolnih parova nerijetko se pišu unutar navodnika čime bi se, valjda, trebala naglasiti nekakva ironija u kombinaciji s prezirom prema toj skupini građanki i građana.

Izvrtanje činjenica i druge vrste manipulacija također su dio njihovog standardnog izvještavanja o LGBT temama, o kojima se isključivo piše u negativnom kontekstu. Najnovijim biserom iz njihove riznice ukazuju nam da su obiteljaši sada nezadovoljni i time što i životni partneri/ce imaju pravo na subvencionirane stambene kredite. 

U tekstu naslovljenom "Zakon o subvencioniranju stambenih kredita – jednake mogućnosti i za obitelji i za ‘životne partnere’? prvo se ustanovljava kako se Zakon o subvencioniranju stambenog kredita – gle čuda – odnosi i na formalne te neformalne životne partnere.

Ne naročito lukavo prezentirana necjelovita informacija

Narod.hr citira da je svrha zakona “poticanje demografske obnove društva, urbana regeneracija naselja te smanjenje iseljavanja mladih obitelji i pomoći građanima uređuje subvencioniranje stambenih kredita”, no boldaju tek dio koji se odnosi na demografsku obnovu, dakle odmah na početku zanemarujući ostale ciljeve spomenutog zakona, kako bi njihove nastavne manipulacije imale barem privid smisla.

Slijede izjave ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nade Murganić i premijera Andreja Plenkovića u kojima se ističe kako se radi o potpori mladim obiteljima te jednoj od značajnijih mjera s demografskim i pronatalitetnim karakterom, a potpisnica spomenutog teksta "s pravom" se pita "koliko je uopće riječ o demografskoj pronatalitetnoj mjeri, kao što je to prezentirano u izjavama najviših državnih dužnosnika".

Činjenica da se životne partnere i njihovu djecu pokušava obezvrijediti navodnim znakovima i infantilnim iščuđavanjem kako se na njih primjenjuju zakoni RH krajnje je iritantna, no ukazuje i na to da bi oni koji odapinju takve jalove strelice bili najsretniji kad bi im mogli vratiti status građana drugog reda

Iako se jasno navodi da spomenuti zakon nije isključivo osmišljen za demografsku obnovu društva, nego i za urbanu regeneraciju itd., to se u spomenutom članku gura u stranu, te se čitateljstvu nudi ne naročito lukavo prezentirana necjelovita informacija.

No, i kad je riječ o demografskoj obnovi društva, nema razloga da se istospolnim partnerima uskrati državno subvencioniranje stambenih kredita.

Kao što stoji u Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola, životno partnerstvo je zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola, a isto se odnosi i na neformalno životno partnerstvo. Također, životni partneri, djeca životnih partnera i djeca u partnerskoj skrbi životnih partnera smatraju se članovima uže obitelji. Nadalje, životni partneri predstavljaju članove obitelji i u jednakom su položaju s bračnim drugovima.

Iritantno obezvređivanje

Osim toga, životni partneri/ce u Republici Hrvatskoj, formalni ili neformalni, autani ili "u ormaru", oni koji dijele ili ne dijele zajednička kućanstva, građanke su i građani koji u ovoj zemlji plaćaju poreze i podmiruju svoje obaveze, a sve više njih ima djecu. Dakle, riječ je o obiteljima koje također uživaju, i trebaju uživati, zakonsku zaštitu i prava kakva imaju i njihovi heteroseksualni sugrađani i sugrađanke, pa tako i na subvencionirane stambene kredite.

Jer je to u skladu sa zakonima Republike Hrvatske, ali i u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava i važećeg europskog prava koje je Hrvatska kao članica Europske unije obavezna poštivati.

I kad je riječ o demografskoj obnovi društva, nema razloga da se istospolnim partnerima uskrati državno subvencioniranje stambenih kredita

Jednostavno rečeno, istospolni par bez djece (ili s djecom) je i u europskom i u nacionalnom zakonodavstvu odavno obitelj, koja se ne smije diskriminirati u odnosu na raznospolne obitelji. Narod.hr obmanjuje svoje čitatelje implicirajući da životni partneri u pravnom smislu nisu obitelj, iako to neprijeporno jesu.

Činjenica da se životne partnere i njihovu djecu pokušava obezvrijediti navodnim znakovima i infantilnim iščuđavanjem kako se na njih primjenjuju zakoni RH krajnje je iritantna, no ukazuje i na to da bi oni koji odapinju takve jalove strelice bili najsretniji kad bi im mogli vratiti status građana drugog reda, te zapravo zagovaraju da se u slučaju zakona o subvencioniranju stambenih kredita Vlada RH ne bi trebala pridržavati važećeg europskog i hrvatskog pravnog poretka.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.