Istospolni brak dio je zavjere kojom se želi uništiti tradicionalna obitelj, a dovest će do ozakonjenja poligamije, sodomije i pedofilije. To je samo jedna od teorija urote koje sasvim ozbiljno ponavljaju oponenti bračne jednakosti u svakoj od zemalja koja je na putu legalizacije gej brakova, a tako je ovih dana i u Australiji.

Na tu se temu osvrnuo britanski aktivist Peter Tatchell u kolumni za Guardian.

"Kad se o istospolnim brakovima 2012. i 2013. godine raspravljalo u Parlamentu UK-a, brojni su protivnici širili crna predviđanja o negativnim posljedicama koje će uslijediti. Govorili su da će se kritičari bračne jednakosti zakonski kažnjavati, kako će škole morati 'promicati' gej brakove, kao i da će crkve biti prisiljene vjenčavati istospolne parove", prisjeća se Tatchell.

Podsjeća kako se, naravno, ništa od toga nije dogodilo, ali i kako se slične stvari događaju danas u Australiji. Izdvaja primjer pastora u crkvi njegove majke u Queenslandu, koji se služio istom taktikom zastrašivanja.

Rječi nekih kršćanskih protivnika bračne jednakosti raspirile su netoleranciju i predrasude prema LGBT ljudima na koje se gleda kao na inferiornu manjinu koja ne zaslužuje jednaka prava

"Kad sam ga pitao je li se išta strašnoga dogodilo u europskim zemljama koje su ozakonile bračnu jednakost, nije mi mogao dati niti jedan jedini dokaz. A s druge strane znam da su te riječi utjecale na njegove župljane tako da glasaju protiv bračne jednakosti, uvjereni kako će se i njima 'dogoditi loše stvari' ako istospolni parovi dobiju jednaka prava".

"Vjerujte mi, pitat ćete se zašto vam je tako dugo trebalo da ozakonite bračnu jednakost"

Tatchell podsjeća i kako su riječi nekih kršćanskih protivnika bračne jednakosti raspirile su netoleranciju i predrasude prema LGBT ljudima na koje se gleda kao na inferiornu manjinu koja ne zaslužuje jednaka prava. Također, i UK-u je jedan od argumenata protiv bila "obrana definicije tradicionalnog braka", a Peter Tatchell ističe kako se taj tradicionalni brak kroz stoljeća mijenjao mnogoputa.

Nekoć su žene bile vlasništvo muškaraca, silovanje u braku bilo je "normalno", muškarci su imali pravo na poligamiju (za razliku od žena), rastave i ponovna vjenčanja bila su zabranjena, a da se ne govori o dogovorenim brakovima djevojčica s mnogo starijim muškarcima – i sve te "tradicionalne" brakove Crkva je podržavala stotinama godina. Tek postupno, i uz dosta otpora, Crkva se prilagođavala kako bi takvim pojavama došao kraj.

Zašto se onda ne mogu prilagoditi i sad, pita se Tatchell, te uključiti i istospolne parove koji se vole?

Kad se o istospolnim brakovima 2012. i 2013. godine raspravljalo u Parlamentu UK-a, brojni su protivnici širili crna predviđanja o negativnim posljedicama koje će uslijediti. Govorili su da će se kritičari bračne jednakosti zakonski kažnjavati, kako će škole morati 'promicati' gej brakove, kao i da će crkve biti prisiljene vjenčavati istospolne parove

Istospolni brak postao je dio tkiva britanskog društva. Vjenčanja dviju žena ili dvojice muškaraca jedva da više izazivaju ikakvu pozornost, a velika većina ljudi nema problem s tim, osim toga što će odjenuti i darovati kad ih netko pozove na vjenčanje. Osim toga, većina religijskih vođa u UK-u prihvaća da je istospolni brak činjenica koja se neće promijeniti i više mu se ne protive.

"Kritičarima i sumnjičavcima kažem sljedeće: vjerujte mi, dragi moji australski prijatelji, za nekoliko godina okrenut ćete se i pitati oko čega se dizala tolika buka i zašto vam je tako dugo trebalo da ozakonite bračnu jednakost", završno je poručio Peter Tatchell u kolumni za Guardian.

U Australiji trenutačno javnost glasa o ozakonjenju bračne jednakosti putem poštanske ankete, a izjasniti se mogu do 27. listopada.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.