Australski Senat u srijedu je velikom većinom izglasao ozakonjenje bračne jednakosti, s 43 glasa za i 13 protiv.

Tome je, podsjetimo, prethodila duga borba za ozakonjenje istospolnih brakova koja je kulminirala ranije ovog mjeseca, kad su objavljeni rezultati neobvezujuće poštanske ankete putem koje se više od sedam milijuna australskih građanki i građana izjasnilo za bračnu jednakost.

Odaziv je bio 79,5 posto, a 61,6 posto glasalo je za, dok se njih 38,4 posto izjasnilo protiv gej brakova. Australski parlament je u studenom prošle godine odbio vladin prijedlog o referendumu na kojem bi se građanke i građani izjašnjavali jesu li za ili protiv ozakonjenja istospolnih brakova, a glavni argument bio je njegova cijena od oko 170 milijuna dolara.

Nakon odluke da će se o bračnoj jednakosti glasati putem poštanske ankete, krenula je žestoka borba za svaki glas. Protivnici istospolnog braka služili su se svim raspoloživim sredstvima i širenjem laži, no njihov se trud pokazao uzaludnim.

Australski premijer Malcom Turnbull kazao je kako su rezultati "nedvosmisleni" i da parlament sad mora reagirati u skladu s tim.

Inače, ovo je bio 21. put da se zakon o bračnoj jednakosti našao pred Senatom, i prvi put je uspješno izglasan. Zakon će se sljedeći tjedan naći pred Predstavničkim domom Kongresa, a očekuje se da će tamo proći bez poteškoća.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.