Austrijski Ustavni sud donio je odluku po kojoj se zakon koji onemogućava istospolne brakove proglašava protuustavnim i nalaže njegovo ukidanje do kraja sljedeće godine.

"Zakon se u sadašnjem obliku kosi s ustavnom zabranom diskriminacije“, stoji u obrazloženju Austrijskog ustavnog suda koji je, na temelju upućene žalbe jednoga gej para, razmatrao ustavni zakon, donesen 2009., koji je omogućio civilno partnerstvo ali je branio sklapanje braka.

"Razlika između braka i civilnog partnerstva ne može se više zadržati, a da to ne predstavlja diskriminaciju istospolnih parova. Prema trenutačno važećim zakonima, osobe istospolne orijentacije nisu jednake heteroseksualnim osobama. To rezultira činjenicom da kroz drugačiji naziv obiteljskog statusa ljudi koji žive u istospolnim partnerstvima moraju otkrivati svoju seksualnu orijentaciju čak i u situacijama koje nisu, i ne smiju biti relevantne te postoji velika vjerojatnost da će biti diskriminirani", stoji još u obrazloženju Suda.

Kako je ukidanje postojećeg zakona naloženo do kraja sljedeće godine, očekuje se da će sklapanja prvih istospolnih brakova biti moguća od 1. siječnja 2019., ako Vlada ne poduzme korake da se do dogodi ranije.

Podsjetimo, Austrija je još 2013. ozakonila posvajanje djece u istospolne obitelji, a to je bio rezultat odluke Europskog suda za ljudska prava koji je zaključio kako austrijska Vlada "nije predočila valjane i uvjerljive razloge kojima bi dokazala da je zabrana posvajanja djece od strane istospolnih partnera nužna zbog zaštite tradicionalne obitelji ili interesa djeteta".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.