Krajnje nezahvalno bilo bi zaključiti godinu, a da ne zahvalimo svim čestitim političarima, pripadnicima klera i konzervativnim udrugama koji su nas svojim neumornim zalaganjem u 2017. godini branili od homoseksualaca, komunista, novog izlaženja na izbore i Vesne Pusić. Lista zaslužnih velikana doista bi bila beskonačna pa smo morali odabrati deset onih koji su posebno obilježili ovu godinu svojim djelovanjem.

Ispričavamo se svima koji se nisu našli na listi, a onima koji na njoj jesu poručujemo da se u 2018. godini slobodno odmore od napornog rada, a pederčine i jugokomunističku gamad neka prepuste nama!

10) Kerum i Opara: od curice do koalicijskog partnera plus iznenađujući izborni uspjeh Spužva Boba

kerum_opara
(Foto: Žele se vraća/Facebook)

Splitski izbori za gradonačelnika ove su godine bili veoma uzbudljivi. Dugo je iskrilo između HGS-ova Željka Keruma i HDZ-ova Andre Krstulovića Opare, a tenzije su kulminirale njihovim sučeljavanjem za Slobodnu Dalmaciju uoči drugog izbornog kruga. Nakon ranijih navoda da je Opara "curica", Kerum je na sučeljavanju Opari tepao: "Što me gledaš, dat ćeš kroše, majmune glupi?", da bi mu izlazeći iz dvorane dobacio: "Pederčino." Kerum je, inače, pristaša teze prema kojoj se Opara dok je bio savjetnik u konzulatu u Milanu "prostituirao", odnosno upustio u nastrane homoseksualne činove. Nakon sučeljavanja branio se da ga je Opara pokušao fizički napasti i da se bojao jer njegovo prezime dolazi od toga što je njegov predak "oparao" susjeda nožem. Nakon što je Krstulović Opara odnio pobjedu, uz 10% nevažećih glasačkih listića, Kerum je ustvrdio da je pokraden i da je Opara "dno dna", "nula", "spletkaroš", "kokošar", "špekulant".

No, kako to u Hrvatskoj najčešće biva, zla krv brzo je pala u drugi plan kad su u pitanju vlastiti interesi. Jedva nekoliko mjeseci nakon ovih uvreda HGS i HDZ radosno koaliraju u splitskom Gradskom vijeću – nesuglasice su ostavljene po strani i partnerski žele "donijeti dobro" gradu.

Najčišći je obraz na kraju izvukao Spužva Bob Skockani koji je na nevažećim listićima osvojio više glasova nego bivši splitski gradonačelnik Ivo Baldasar u prvom krugu.

9) Saucha "uskače" Mariću upomoć

saucha
(Foto: N1)

Protiv Tomislava Sauche podignuta je istraga zbog sumnje da je fiktivnim putnim nalozima i varanjem na dnevnicama oštetio proračun za 600 000 kuna sa svojom tajnicom Sandrom Zeljko. Prašina oko afere Dnevnice nagnala je Sauchu da glasa protiv opoziva ministra financija Zdravka Marića, koji je za dlaku, sa 75 glasova za opoziv i 75 protiv, preživio. Veoma iznenađujuće, samo nekoliko dana nakon glasanja ukinuto je Uskokovo rješenje za proširenje istrage jer je sudac Oliver Mittermayer zaključio da Kazneni zakon ne poznaje termin "proširiti istragu", već samo "provoditi istragu". Uložena je i žalba na ovakvo rješenje, odluka je kasnije preinačena, Mittermayer je zamolio da ga se izuzme iz istrage protiv Sauche i Zeljko zbog "pritisaka Državnog tužiteljstva". Uskok je nedavno podignuo optužnice protiv Sauche i Zeljko. Saucha je, stoga, opet pošao u potragu za protežeom kojeg je ovog puta pronašao u HNS-u. Postao je članom Kluba ove stranke jer prebjeći u HDZ ipak mu se moralo učiniti preočitim. O učlanjenju u HNS koji je prije nekoliko dana, inspiriran koalicijskim partnerom, predstavio vlastiti slogan "odlučno" razgovarat će se uskoro.

Odlučno i vjerodostojno protiv zakona, a za klijentelizam.

8) Sam u kući Nade Murganić

Murganić
(Screenshot)

Jedna od većih afera godine zasigurno je ona vezana za Obiteljski zakon kojim se obitelj usko definira kao zajednica majke, oca i djeteta, što isključuje ne samo LGBT obitelji nego i samohrane roditelje ili parove bez djece. Nakon što je ministrica Nada Murganić dobila packe od samoga premijera Andreja Plenkovića, zakon je vrlo brzo otišao na doradu. Sličan je problem opterećivao i Zakon o socijalnoj skrbi, kojim se status njegovatelja nije priznavao formalnim i neformalnim životnim partnerima. Zbog intervencija brojnih LGBT organizacija, u novi prijedlog zakona ipak će se uvrstiti i životna partnerstva – na taj će način pravni status životnih partnera biti barem malo vrijednosno jednakiji onom raznospolnih partnera. Nova verzija nacrta prijedloga Obiteljskog zakona još nije objavljena.

7) Bromansa Bernardića i Bujanca

bernardic_bujanec
(Fotomontaža/screenshot): Dalmacija danas)

Ljubazni predsjednik SDP-a Davor Bernardić izazvao je salve negodovanja svojim kurtoaznim čestitkama Vladimiru Bujancu povodom njegovog vjenčanja sa ženom koju je, inače, prevario. Na Bujančevu vjenčanju okupili su se Zlatko Hasanbegović koji je mladencima poklonio ploču Trg maršala Tita, ministar Goran Marić, Željka Markić, Zdravko Mamić, Bruna Esih. Davor Bernardić, očito, kao i njegov bivši kolega iz SDP-a Tomislav Saucha uzalud pokušava sklapati prijateljstva s desnicom, ostajući još uvijek onaj dječačić s dvije lijeve noge koji posljednji bude izabran kad se na tjelesnom igra graničar.

6) Ja, ja i Andrej

Plenki
Foto Dario Grzelj/HINA

Premijer Andrej Plenković mnogima se doimao kao uglađen političar, diplomat i europarlamentarac koji će odmjereno komunicirati i staloženo voditi Hrvatsku. No, njegova egomanija vrlo se brzo razmahala izjavama koje su arogancijom nadmašile sve Sanaderove ili Milanovićeve bahate ispade. Tako je premijer na pitanje o reformi obrazovanja i ministrici Divjak izjavio: "Povjerenstvo je moje, kako god okreneš." Počela je time niska Plenkovićevih bahatih izjava, podsmjehivanja, protupitanja kojima odaje ništa drugo doli političku nemoć. Mnogi analitičari tvrde kako se premijer vjerojatno kaje što je udobnost Europskog parlamenta zamijenio za borbu za očuvanje radnih mjesta nakon sloma blogera i džogera Ivice Todorića, ali i borbu protiv konzervativnih stranačkih protivnika.

Ali, Plenković može sve, stoga osuđujemo sami sebe što smo se uključili u hibridni rat protiv Plenkovića.

5) Zabranjena ljubav S78E11194: HNS i HDZ

Dugo je vođa HNS-a Ivan Vrdoljak suptilno poručivao da je voljan koalirati s HDZ-om. Tehnokratska, menadžerska struja HNS-a zanemarila je činjenicu da ih (malobrojni) birači percipiraju kao liberalnu stranku i uskočila u koaliciju s HDZ-om, koji još od izbora 8. studenog 2015. godine jedva krpa većinu u Saboru. HNS je na čelo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, nakon jednog ministra kreacionista i drugog plagijatora, postavio svoju ministricu Blaženku Divjak koja je obećala kako će se pobrinuti da se kurikularna reforma nastavi. Ipak, kao i u slučaju Željka Keruma,entuzijazam za reformama nije bio dugog daha jer se vrlo brzo o kurikularnu reformu i okliznula – naime, dopune Zakona o odgoju i obrazovanju dopuštaju da roditelji odlučuju o tome koje će međupredmetne sadržaje njihova djeca slušati pa ih ne moraju poslati na sat kad se govori o nečemu što ne žele da djeca čuju.

Što, uostalom, i reći o stranci čiji predsjednik sam priznaje da je sve što HNS čini (Savka Dabčević) Kurac.

4) Željka Markić i Urbana desnica protiv komunjara na Facebooku i u bankama

erste_citgo
(Screenshot)

Mnogo se i ove godine peticija potpisivalo, no osobito su medijski popraćene bile one usmjerene prema reklamama i društvenim mrežama. Od bune protiv neumjesnog plakata za najavu kazališne sezone u zagrebačkom HNK do različitih manipulacija na društvenim mrežama, Urbana desnica skretala je na sebe pozornost raznim manevrima kojima je nastojala očuvati autohtoni hrvatski heteroseksualni identitet. Samo nekoliko dana nakon početka emitiranja odlične reklame Erste banke u kojoj se pojavljuje gej par i transrodna osoba, CitizenGo pokrenuo je peticiju za zabranu reklame jer potkopava temelje hrvatskog društva. Uskoro se na samoj stranici CitizenGo pokrenula peticija protiv njihove akcije kojom je CitizenGo upozoren da promicanje vlastitih uvjerenja ne smije istodobno i značiti oduzimanje prava drugim osobama.

Na sličan je način istupila i Željka Markić kad su s Facebooka uklonjeni komentari u kojima se niječe ispravnost presude hrvatskim generalima na haškom tribunalu. Već se ranije u epskom obraćanju na trećem programu HRT-a Markić žalila na crvene talibane koji blokiraju njenu stranicu, no ovog je puta regrutirala i premijera i ministre za boj (za narod svoj) protiv komunističkog vodstva Facebooka na čelu s pionirom Markom Zuckerbergom. Nedugo nakon toga, desničarske su stranice režirale još jednu predivnu travestiju. Na sličan način kao što je i židovsko dijete Hitler progonilo Židove, a sin imigranta Trump zabranio useljenike, tako i hrvatski desni fundamentalisti zbog fašizma prijavljuju antifašističke stranice. Algoritmi Facebooka ne shvaćaju ironiju – oni na antifašističkoj stranici prepoznaju sliku na kojoj pojedinac salutira, no ne razumiju da kontekst u kojem je slika upotrijebljena denuncira takve ispade. Zbog njihove su intervencije blokirane različite antifašističke stranice, uključujući i portal Lupiga. Blokirane su i popularne satirične stranice poput Di su pare? i Pretjerivač.

Urednici tih Facebook stranica na HRT-u su dobili nula minuta medijske popraćenosti.

3) Glasnović vs. Crveni Predator

Nastavljajući se na elokventni osvrt bivšeg splitskog vijećnika HDZ-a Hrvoja Marušića koji je Inicijativu mladih za ljudska prava nazvao "stokom yugokomunističkom" kojoj treba suditi i koju valja streljati jer su pozvali Hrvatsku da se ispriča zbog zločina počinjenih u Oluji, Željko Glasnović nastavlja svoju borbu protiv "razmaženih derišta crvenog plemstva" koje bi poslao "u socijalistički raj Venezuele, ili još bolje, Sjeverne Koreje." Glasnovićeva rapsodija u crvenom nastavila se i u kontekstu rasprave o ratifikaciji Istanbulske konvencije kada je lamentirao o neredu u hrvatskom pravosuđu i spomenuo stanovitog nesposobnog suca: "Meni se hvalio jedan crveni kmer, sudac u bivšem sustavu, kako nije riješio nijedan slučaj u svom mandatu. Prijatelju, ja bih njega strijeljao, ali nažalost, ne možemo. Nemamo takvu državu još".

Ključni trenutak: još, no zato je tu Željko Glasnović da nam donese ovakav demokratski raj!

2) Vjeroučitelji s puškama i nabrijanim kolicima

Svećenici su poznati po razigranim govorima u javnosti. Ipak, titula najekstremnijeg govora ipak pripada vjeroučitelju Krešimiru Bagariću iz OŠ Matije Gupca u Zagrebu. Jedan od učenika škole u javnost je pustio snimku Bagarićeva predavanja na kojoj se čuje kako je poručio da bi Stjepana Mesića i Vesnu Pusić trebalo ubiti i njihove glave nabiti na kolac. K tome, hvalio je ratnog zločinca Ratka Mladića i poticao na nasilje i mržnju. Zagrebačka nadbiskupija ogradila se od ovakvog govora i pozabavit će se slučajem, šokirane su i ministrica Divjak i ravnateljica škole koja mu je uručila izvanredni otkaz. Ipak je učio od najboljih, osobito od sisačkog biskupa Vlade Košića koji je ljude koji se sele u druge zemlje u potrazi za poslom nazvao dezerterima.

Za to vrijeme Andrija Vrbanić, župnik iz Ivanovca pored Osijeka, vozi se u novom 25 000 eura vrijednom Mercedesu koji je, tvrdi, kupio privatnim novcem.

1) Call Me Maybe, Donald

Javna je tajna da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović gaji osobite simpatije prema osobi nad kojom se zgraža čitav planet – američkom predsjedniku, direktoru tvrtke zvane Sjedinjene Američke Države. Za vrijeme samita NATO-a Grabar Kitarović se, tako, na sprdnju svjetskih medija svojski gurala da stane uz bok Trumpu, ne bi li tako Hrvatska činila važnijom (ili glupljom?) nego što jest. Nakon nedavne suzdržanosti Hrvatske oko pitanja Jeruzalema kao glavnog izraelskog grada, a i neumornog narativa o naoružanju i vojnim rokovima, postavlja se pitanje u kojem smjeru ide hrvatska vanjska politika.

Nadamo se da ipak uskoro nećemo gledati predsjednicu kako drži Trumpa za njegove male dlanove i promatra raketiranje Pjongjanga

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.