Jedna od najpoželjnijih zemalja za golem broj hrvatskih imigranata na povijesnom je referendumu odbacila drakonsku zabranu pobačaja. Irski glasači velikom su većinom glasali za ukidanje zabrane koja je na snazi od 1983., a bila je donesena pod pritiskom Crkve.

"Kad je na snazi bio Osmi amandman, ženama koje su htjele pobaciti govorili su da sjednu na avion ili brod. Danas im kažemo, 'Dajemo vam ruku'", poručio je irski ministar zdravstva Simon Harris.

Premda službeni rezultati irskog referenduma na kojem su se građani izjašnjavali jesu li za ukidanje zabrane pobačaja ili protiv nje još nisu objavljeni, svjetske agencije javljaju kako su zagovornici zabrane priznali poraz. Naime, prema izlaznim anketama, više od dvije trećine Iraca izjasnilo se za ukidanje zabrane.

Pravo glasa imalo je oko 3,2 milijuna birača, a prebrojavanje glasova počelo je u subotu u devet sati. Službeni rezultati očekuju se u subotu kasno poslije podne. Ankete su provele agencije Ipsos/MRBI i Behaviour & Attitudes. Ipsos/MRBI ispitao je za Irish Times više od 4500 glasača na 160 glasačkih mjesta po cijeloj Irskoj, a procjenjuje se da je margina statističke greške 1,5 posto.

Iako su prognoze uoči referenduma predviđale pobjedu "za" opcije, ovolika prednost začudila je sve. Iznenađenje je i činjenica da su, uz urbana područja za koja se pretpostavljalo da će u velikom postotku glasati "za" 77 posto u Dublinu, primjerice, i ruralni dijelovi zemlje prepoznali potrebu za slobodom žena za odlučivanje. Prema izlaznim anketama, za opoziv amandmana u ruralnim dijelovima glasalo je 60 posto ispitanika.

Kao što je i inače slučaj kod ovakvih povijesnih odluka, društvenim mrežama kolaju brojne moćne fotografije koje bilježe značaj trenutka. Jedna od najviralnijih je fotografija Irkinja koje žive u inozemstvu, a masovno su se vraćale u rodnu zemlju kako bi dale glas protiv zabrane.

zenereferendum_Irska

Ništa manje moćna nije ni fotografija starijih Iraca koji su istaknuli transparent s natpisom "Djedovi kažu DA".

grandfatherssayyes

Podsjetimo, pod pritiscima Katoličke crkve 1983. godine u irski ustav unesen je Osmi amandman, koji izjednačuje pravo majke i fetusa na život, odnosno propisuje zaštitu života od začeća, a kazna za obavljanje pobačaja je 14 godina. U praksi je to značilo da su Irkinje bile prisiljene roditi neovisno o kontekstu i zdravstvenom stanju žene poput silovanja ili malformacije ploda.

Irkinje su zato godinama bile prisiljene putovati u inozemstvo kako bi pobacile, ili putem interneta naručivati pilule za abortus koje bi onda uzimale bez medicinskog nadzora. Predviđa se da je ovu ilegalnu proceduru godišnje dosad obavljalo oko 2000 žena, a putovalo u inozemstvo, ponajviše Veliku Britaniju, njih 3500.

Referendum je podržao i premijer Leo Varadkar, koji je u petak izjavio kako je to jedinstvena prilika pošto bi se sljedeći sličan događaj mogao ponoviti tek za 35 godina. Organizacija referenduma njegovo je predizborno obećanje.

"Za mene je to jedno veliko 'da'", napisao je na Twitteru Varadkar nakon što je izašao na glasanje u Dublinu. Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona.

Irska, dakle, od ovog vikenda više neće biti uvrštavana na popise europskih zemalja u kojima je pobačaj ilegalan ili dopušten samo u nekim okolnostima. Ali na tom popisu i dalje, barem zasad, ostaju Andora, Sjeverna Irska, Lihtenštajn, Malta, Poljska i San Marino.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.