Na čelu lanca kojem je nadjenuto ime Vanitha Mathil, ili Ženski zid, u Kasaragodu na sjeveru savezne države Kerale bila je ministrica zdravstva KK Shylajah, a na začelju, u gradu Thiruvananthapuramu na jugu, Brinda Karat, liderica indijske Komunističke partije – marksisti.

Prosvjed je organizirala vlast u Kerali kao odgovor na revolt koji je izazvala odluka Vrhovnog suda da se žene smiju moliti u hramu Sabarimala. Naime, dotad je svim ženama u menstrualnoj dobi ulazak u hram bio zabranjen jer bi mogle odgovoriti božanstvo Ayyappu od celibata i jer su smatrane nečistima. Iako im je ulazak dopušten već tri mjeseca, nijedna se žena donedavno nije uspjela probiti do hrama pored prosvjednika koji su ih u tome fizički sprečavali.

Slično se dogodilo i za vrijeme prosvjeda – pripadnici hinduističke nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP) i paramilitarne organizacije Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) potpalili su suhu travu u blizini željeznice duž koje se protezao lanac prosvjednica, a kad ih je policija pokušala otjerati, gađali su i njih i žene kamenjem. Tri su policajca ozlijeđena u incidentu, a napadnuti su i novinari dviju televizijskih kuća. Radikali su ih pokušavali natjerati da izbrišu snimke incidenta, a policija je bila primorana pucati u zrak i baciti suzavac ne bi li se raspršili.

womenswall

Prije početka prosvjeda glavni ministar Kerale Pinarayi Vijayan cvjetnim je vijencem okitio kip društvenog reformatora Ayyankalija, a kipu su cvijećem počast odale i Karat te liderica Komunističke partije Indije Annie Raja. Prosvjednice, kojima se pridružio i niz poznatih indijskih glumica, prisegnule su na obranu rodne jednakosti i renesansnih vrijednosti.

Karat je okupljenima poručila: "Kerala je podigla zid protiv mračnih sila koje žele žene gurnuti natrag u mračna doba. Poruka zida ne vrijedi samo za žene iz Kerale, već sve žene u Indiji."

Tisuće muškaraca također su se poredale paralelno sa zidom u znak solidarnosti. Sve je kulminiralo ulaskom prvih dviju žena u Sabarimalu, doduše, uz policijsku pratnju. Nagađa se da je riječ o Bindu Ammini (42) i Kanakadurgi (44), a obje se trenutačno nalaze pod policijskom zaštitom.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.