Iako se još donedavno činilo kako će crnogorski istospolni parovi imati razloga za slavlje, u utorak im je stigao hladan tuš. Naime, Skupština Crne Gore nije usvojila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola jer nije bilo većine u parlamentu.

Kako pišu tamošnji mediji, za usvajanje je glasalo 38, a četiri zastupnika su bila protiv. Predstavnici oporbe nisu bili prisutni tijekom glasanja.
Predloženim su zakonom istospolnim parovima u Crnoj Gori trebala biti omogućena ista prava kao i heteroseksualnima, samo bez mogućnosti posvajanja djece, uvelike nalik hrvatskom Zakonu o životnom partnerstvu.

Očekivano, reagirale su i crnogorske LGBT udruge. Iz Queer Montenegra su, tako, zahvalili svima koji su zakon podržali, dok su onim drugima poručili kako pred njihovom mržnjom nikad neće spustiti glavu, da idu dalje i da će zakon biti usvojen.

"Neuspjelim usvajanjem ovog zakona Skupština je poslala jasnu poruku da predstavnici zakonodavne vlasti samo nominalno baštine europske i euroatlantske vrijednosti, ali da to nije njihovo stvarno i suštinsko opredjeljenje", navodi se u priopćenju organizacija LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, a prenose Vijesti.

"Osjećam se poraženo. Nadala sam se da ću danas moći izići pred LGBTIQ zajednicu i podijeliti radost što je ovaj zakon usvojen. Ovakav ishod glasanja nije samo poraz za civilno društvo, već i za demokraciju i demokratski proces u Crnoj Gori. Očito je da Crna Gora nije spremna stati u red razvijenih, demokratskih zemalja Europe, te da radije bira put diskriminacije i predrasuda koji vodi u mržnju i netoleranciju", kazala je Bojana Jokić iz LGBT Foruma Progres.

John M. Barac iz LGBTIQ Socijalnog Centra istaknuo je da je iz Skupštine LGBTIQ zajednici i cijeloj javnosti poslana poruka da nisu jednaki građani ove zemlje niti će to biti.

"Kao društvo nećemo moći krenuti naprijed dok svi ne budemo suštinski jednaki u očima zakona. Istospolne zajednice, koje do danas nisu prepoznate, zadržat će isti statu jer nam je poručeno da smo manje vrijedni i nepoželjni u vlastitoj zemlji. Danas je zaista tužan dan za sve nas iz LGBTIQ zajednice, ali borba se nastavlja", završno je poručio Barac

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.