Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primio je u srijedu predstavnike udruge Dugine obitelji koji su mu predstavili svoje aktivnosti s ciljem da svi zakoni u Hrvatskoj budu nediskriminatorni i uključivi prema svim građankama i građanima, u skladu s Ustavom RH.

Podsjetimo, udruga je tražila sastanak početkom ožujka, kao što je tražila i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović za njezina mandata. No za razliku od dvadesetominutnog sastanka s tadašnjom predsjedničinom savjetnicom za mlade, Renatom Margaretić Urić, ovog puta Dugine obitelji imale su priliku malo više od sat vremena razgovarati s predsjednikom Milanovićem.

"U mandatu predsjednice, kad smo došli na Pantovčak, nismo se fotografirali, nije bilo bilješke o sastanku na internetskoj stranici predsjednice, i sa savjetnicom smo se našli u zasebnom uredu izvan glavnog kompleksa", kažu za Crol.hr iz Duginih obitelji.

Važno je da se Zakon o udomiteljstvu izmijeni u skladu s odlukom Ustavnog suda

"Ali ovaj put je bilo sasvim drugačije, jedno jako pozitivno iskustvo, i stvarno smo ugodno iznenađeni gostoprimstvom i interesom ne samo predsjednika Milanovića, nego i njegovim suradnicima koji su bili s nama na sastanku, naročito predsjednikovom savjetnicom za ljudska prava, gospođom Melitom Mulić", dodaju.

Predstavnici udruge, Maja Škvorc, Ivo Šegota, Daniel Martinović, Mladen Kožić i Zrinka Znidaričić u tom su kontekstu pozdravili odluku Ustavnog suda o Zakonu o udomiteljstvu kojom je i životnim partnerima omogućeno da postanu udomitelji, te su naglasili kako bi bilo važno da se i sâm Zakon o udomiteljstvu izmijeni u skladu s odlukom Ustavnog suda.

dugine_milanovic02.jpg

"Na sastanku smo se dotaknuli raznih tema i situacija s kojima se susreću dugine obitelji u Hrvatskoj, razgovarali smo i o stanju u regiji budući da znamo za sve više i više životnih partnera u kojima je jedan od njih građanin ili građanka RH, a drugi iz neke od drugih zemalja bivše Jugoslavije. Pravna nesigurnost za LGBTI osobe u državi često se spominjala, kao recimo u primjeru Obiteljskog zakona, koji trenutačno ne uključuje životne partnere kao moguće posvojitelje, ali omogućuje pojedinačnim LGBTI osobama da postanu posvojitelji", rekao nam je koordinator Duginih obitelji Daniel Martinović.

Jasna Milanovićeva poruka

Kaže i kako su razgovarali i o aktualnom Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je loš za građanke Republike Hrvatske neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji, a u posebno nepovoljan položaj stavlja lezbijske parove: „Stekli smo dojam da je interes ureda predsjednika Milanovića za temu medicinski potpomognute oplodnje prilično velik i na kraju smo o svemu razgovarali čak i duže od predviđenog vremena“.

Predsjednik Republike smatra da je odluka Ustavnog suda o Zakonu o udomiteljstvu dobra jer zakoni moraju vrijediti jednako za sve te je podržao udrugu Dugine obitelji u zalaganju za jednakopravnost svih hrvatskih građanki i građana, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike poslanog nakon sastanka.

"Složili smo se da se svi zakoni naše države moraju uskladiti s ustavnim vrijednostima ravnopravnosti svih građana i građanki. Nadamo se da je ovo početak kvalitetne suradnje i nadamo se da neće sve ostati samo na jednom sastanku i lijepim željama. Planiramo pozvati predstavnike ureda Predsjednika na događanja koja ćemo organizirati u budućnosti, razgovarali smo i o slikovnici 'Moja dugina obitelj' i drago nam je da je on sad upoznat s nekim od problema s kojima se dugine obitelji i LGBTI osobe u našoj državi susreću. Između ostalog, Milanović je poručio da ovim sastankom jasno pokazuje u kojem će smjeru ići njegovo predsjedništvo", završno nam je rekao Martinović.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.