Foto: Screenshot

Voditelj i urednik središnjeg "Dnevnika" Hrvatske radiotelevizije, Stipe Alfier, nije kriv za komentar u kojem rekao kako je "Hrvatska dva sata leta od Engleske, a tisuću svjetlosnih godina od nje, u što smo se na nedavnom referendumu imali priliku uvjeriti".

Deveteročlano Etičko povjerenstvo HRT-a donijelo je odluku prema kojoj Stipe Alfier i suurednik "Dnevnika" Damir Smrtić nisu povrijedili odredbe Etičkog kodeksa HRT-a kratkim završnim komentarom koji je prijavio v.d. rukovditelj Informativno-medijskog servisa Tomislav Špoljar, smatrajući da su navedenim komentarom izravno prekršili interni kodeks.

Kako smo ranije pisali, protiv tog komentara reagirale su udruge "U ime obitelji" i "Vigilare" tvrdeći da se njime uvrijedilo sve građane koji su na referendumu glasovali za ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene.

"Odjava koju je Alfier izgovorio nije bio komentar ili osvrt kojim se htjelo mijenjati, iskrivljavati ili tumačiti činjenice iz priloga na temelju svojih ili tuđih stajališta ili mišljenja. Voditelj je u odjavi upotrijebio rečenicu, stilsku figuru koja je bila 'rubna', s obzirom na kontroverznu temu iz priloga ne samo u hrvatskome društvu nego i puno šire, ali kojom se nije nikoga izravno prozivalo ili vrijeđalo, već kritički propitivalo ističući činjenicu različitosti bez predznaka dobro ili loše, te je ostavljala dovoljno prostora najširem krugu gledatelja i cjelokupnoj javnosti da se sami odrede o 'štetnosti' ili 'korisnosti' objavljene informacije", obrazložilo je Povjerenstvo, prenosi Večernji list.

Međutim, dok je od devet članova Povjerenstva njih osam zauzelo ovakav stav, predsjednik Povjerenstva Nikola Kristić nije bio suglasan s njihovim mišljenjem i stoga je podnio neopozivu ostavku na čelnu poziciju u Povjerenstvu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.