Foto: Screenshot
U nizu isprika koje je udruga "U ime obitelji" proteklih tjedana zatražila od javnih institucija i pojedinaca, posljednja je upućena Hrvatskoj radioteleviziji, konkretnije voditelju i uredniku središnjeg "Dnevnika", Stipi Alfieru. Korak dalje išla je udruga Vigilare koja traži smjenu novinara.

Alfier je, prema navodima udruge, uvrijedio sve građane koji su zaokružili "za" na referendumu o braku jer je Ujedinjeno Kraljevstvo prikazao kao primjer napredne zemlje, u odnosu na manje naprednu Hrvatsku. "Hrvatska je na dva sata leta od Engleske, a tisuću svjetlosnih godina od njih, u što smo se na nedavnom referendumu imali priliku uvjeriti", odrješit je i kritičan bio Alfier u emisiji "Dnevnik" 29. ožujka, što je vidno uzrujalo članove "U ime obitelji".

Dopredsjednik udruge, Lino Zonjić, u priopćenju je napisao kako je riječ o subjektivnom prenošenju vijesti, pristranosti i neprofesionalnosti. Smatra i da urednik jedne informativne emisije ne bi trebao iznositi osobne stavove niti govoriti što je napredno, a što nazadno u jednom društvu jer istu tu televiziju "plaćaju svi građani ove zemlje".

S njim se slaže i prijateljska udruga Vigilare koja je HRT-u uputila zahtjev za smjenom novinara. "Nakon sličnoga istupa urednika Zorana Šprajca, novinari HRT-a još su jednom pokazali neobjektivnost i neprofesionalnost, kršeći čak i Etički kodeks vlastite ustanove. Radi svega navedenoga, zahtijevamo trenutne sankcije – smjenu urednika Dnevnika Stipe Alfiera", naglasili su iz udruge Vigilare.

Zbog "nezgodnih i nepoželjnih izjava", na meti "U ime obitelji" nedavno se našla i psihologinja Mirjana Krizmanić, zbog spominjanja referenduma u kontekstu maškara u Selcu; tportal, zbog prenošenja te iste vijesti; te Jutarnji list i EPH grupa zbog povezivanja Željke Markić sa strankom HRAST.

Izgleda da su sloboda govora i sloboda medija, kojom se čelnica "U ime obitelji" voli hvaliti na svom portalu, poželjni u hrvatskom javnom prostoru samo ako se koriste prema pravilima igre određenih društvenih aktera.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.