Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa otklonila je mogućnost da će on ukidati uredbu kojom je njegov prethodnik Barack Obama od diskriminacije zaštitio LGBTQ zaposlenike u tvrtkama koje posluju s državom.

Iako Trump svakodnevno mijenja bitne uredbe koje je u svom dvostrukom predsjedničkom mandatu donio Barack Obama, američki mediji javljaju da uredbu koja se odnosi na zaštitu LGBTQ zaposlenika ipak neće mijenjati. Obama je izvršnu uredbu kojom se LGBTQ zaposlenici štite od diskriminacije donio 2014. godine, a Bijela kuća u utorak je poručila da Trump tu uredbu neće ukidati.

"Predsjednik Donald J. Trump odlučan je u zaštiti prava svih Amerikanaca, uključujući i pripadnike LGBTQ zajednice. Izvršna uredba iz 2014. godine koja štiti zaposlenike od anti-LGBTQ diskriminacije na radnom mjestu, dok rade za tvrtke koje posluju s državom neće se mijenjati", ističe se u izjavi Bijele kuće.

Ne vjeruju mu svi

Kažu i kako Trump "poštuje i štiti prava LGBTQ osoba kako je to činio i u izbornoj kampanji".

Ipak, taj potez nije razuvjerio neke LGBTQ aktiviste. Mark Snyder, direktor komunikacija u organizaciji Equality Federation, kazao je kako "nisu impresionirani" te kako će "i dalje biti na oprezu za slučaj ukidanja pod izgovorom 'religijskih sloboda'".

Američki mediji predviđaju i kako će ovim potezom Trump razbjesniti dio konzervativnih republikanaca koji su očekivali da će odustati od liberalnih društvenih politika jer je njegov najbliži suradnik, potpredsjednik Mike Pence u niz navrata, kao guverner Indiane, gazio ljudska prava LGBTQ osoba.

Obama je izvršnom uredbom iz 2014. proširio zaštitu od diskriminacije na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta, a obuhvatila je zaposlenike 24.000 tvrtki koje posluju s državom i zapošljavaju 28 milijuna ljudi, petinu ukupnog radnog stanovništva SAD-a.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.