Katolički biskup iz Illinoisa kaže da nema crkvenog pogreba za one koji su sklopili istospolne brakove osim u slučaju da se pokaju na smrtnoj postelji. Istospolni supružnici su, smatra američki katolički biskup Thomas Paprocki "skandal za vjernike" sve dok se ne pokaju.

Gay Star News izvještava o dekretu biskupa Thomasa Paprockog u kojem piše kako istospolni parovi moraju pokazati "neke znakove pokajanja" ukoliko žele pogreb.

"Ukoliko ne daju neke znakove da se kaju prije smrti, umrli koji su javno živjeli u istospolnom braku predstavljaju skandal za vjernike i bit će lišeni crkvenih pogrebnih obreda", poručuje biskup Paprocki u svom Dekretu o istospolnim brakovima, koji u cijelosti donosi The Washington Post.

To de facto znači da se oni koji su živjeli u istospolnim brakovima za taj svoj "grijeh" moraju pokajati prije smrti jer je biskup Paprocki uvjeren kako u Katoličkoj crkvi nema mjesta za blagoslov istospolnih brakova te da istospolni partneri ne mogu primati svetu pričest i sakramente.

"Objektivno nemoralni odnos"

"Osoba koja živi javno u istospolnom braku neće primiti sakrament krizme ukoliko on ili ona ne odreknu iz objektivno nemoralnog odnosa", piše u biskupovom Dekretu u kojem se osvrnuo i na status djece u istospolnim brakovima.

Zahtijeva da se djeca odgajaju u stogom katoličkom duhu i da roditelji nemaju nikakvo pravo sponzorirati svoje dijete za inicijacijske obrede Katoličke crkve. Gay Star News ističe kako su stavovi koje zagovara biskup Paprocki u svom Dekretu o istospolnim brakovima posve suprotni onome što zagovara papa Franjo.

Podsjećaju da je papa Franjo usred Vatikana nedavno primio luksemburškog premijera Xaviera Bettela zajedno s njegovim suprugom Gauthierom Destenayom, kao i da je Vatikan u travnju na mjesto savjetnika službe za odnose s javnošću imenovao pro LGBT jezuitskog svećenika Jamesa Martina.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.