Antropologija je znanost zainteresirana za raznolikost, a ne za utemeljenje naputaka kako bi neka društva trebala živjeti, tako da nikakvo promicanje ideologije ili svjetonazora ne može ugroziti temeljno poimanje obitelji u antropologiji, stoji u otvorenom pismu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji koje potpisuje više od 40 etnologa i kulturnih antropologa.

Etnolozi i antropolozi reagirali su na nedavnu poruku biskupa Hrvatske biskupske konferencije o obitelji u zakonskim odredbama i Istanbulskoj konvenciji. U toj poruci biskupi upozoravaju da se " ne bi se smjelo dogoditi, da se pod krinkom zabrinutosti da nekomu ne bi bila nanesena nepravda, otvori prostor za promicanje ideologije koja ima nakanu promijeniti same antropološke temelje poimanja obitelji".

U pismu biskupima etnolozi i antropolozi sa zagrebačkog, zadarskog i riječkog Sveučilišta te Instituta za etnologiju i folkloristiku, ali i njihove kolege iz Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Mađarske, Makedonije, Amerike… kažu da se takvim izjavama unosi zabuna u javnost jer se tvrdi da postoje antropološki temelji poimanja obitelji te da oni čvrsto definiraju jedan tip obitelji kao neku vrstu idealnog i jedinog mogućeg tipa društvene organizacije.

Olako korištenje znanstvenog pojma

"Antropologija je, međutim, utemeljena na empirijskim i komparativnim izučavanjima različitih društava na svijetu te podvrgava kritici i sam pojam obitelji koji smatra često nedostatnim za opisivanje društvenih odnosa koje su stvorile raznolike kulture. S druge strane, kada se taj ipak nedostatan termin i koristi u antropologiji, ispostavlja se kako postoji iznimno mnogo raznolikih tipova obitelji te da je zapadni, u većini slučajeva heteronormativni, tek jedan od mogućih, nikako najbolji ili neki kojem bi ostali trebali stremiti," objašnjavaju antropolozi i etnolozi.

Navode i kako biskupi nešto dalje u poruci, ali u dijelu koji mediji nisu prenijeli, ipak preciziraju kako se u njihovoj poruci pojam "antropologija" odnosi na kršćansku antropologiju "koja doista ima temeljna i neupitna poimanja čovjeka i obitelji, ali oni nisu posljedica znanstvenog istraživanja kulture, već se radi o razumijevanju čovjeka na temelju božanske objave".

Stoga više od 40 antropologa i etnologa koji su potpisali otvoreno pismo mole biskupe da ubuduće precizno definiraju na koju antropologiju misle kako se ne bi unosila zabuna u javnost. "Ovakvim olakim korištenjem znanstvenog pojma stječe se dojam kako se HBK u svojim argumentacijama oslanja na znanstveno utemeljena istraživanja obitelji u socijalnoj i kulturnoj antropologiji te etnologiji što, sudeći prema navedenoj formulaciji, nikako nije slučaj".

Otvoreno pismo u cijelosti možete pročitati ovdje.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.