Skrolajući po For You stranici djevojčina Tik Toka (bojim se napraviti svoj račun jer mislim da nikad ne bih izašla iz aplikacije – KAPIBARE!), naišle smo na prijedlog novog i besramno queer dating showa – "Love Trip: Paris". Lošiji je nego što bi hype nagovijestio, no svejedno donosi neke zanimljive novine.

Lacy, Josielyn, Caroline i Rose četiri su Amerikanke razočarane kulturom dejtanja u Americi i zaljubljene u sve francusko. Doselile su se u Pariz kako bi pronašle ljubav svojeg života. Žive u zgradi koju dijele s nizom francuskih udvarača. Gdje je kvaka? Tri su od njih queer!

Panseksualka Lacy već prvog dana klikne s opuštenim Bastienom. Njihov odnos komplicira se kad joj Bastien ne da potvrdu da je ona žena njegova života i da misli ozbiljno, dok to dobije od naočitog, stereotipnog Francuza Amauryja.

Trans biseksualka Joseilyn pada na toksičnog Mirka (čudi li što je naše gore list?), zbog kojeg na kocku stavlja odnos s nekoliko udvarača koji su zbilja zainteresirani za nju. Caroline od prvog dana pada na posesivnu Lisu koju ugrožava dolazak Margot koja je "fizički potpuno njezin tip". Rose uspostavlja lijep odnos sa sportašem Sébastienom, no prijeti mu dolazak samozatajnog Simona.

"Love Trip: Paris" naivan je u svojem romantiziranju Pariza kao savršenoga grada ljubavi, a Francuza kao istinskih ljubavnika. Za razliku od Amerikanaca koji shvaćaju ljubav olako, Francuzi kad poljube "zaručili su se" za tu osobu, pa njihova posesivnost smeta našim kandidatkinjama. Potpuno je nerealna i situacija u kojoj djevojke nakon jedva nekoliko tjedana trebaju odlučiti hoće li ostaviti sav svoj život u Americi i nastaviti živjeti u Parizu, europskoj metropoli s najvišim rentama.

Ostatak scenarija "Love Trip: Paris" ne odudara u mnogome od standardnih strejt verzija emisija. Sve četiri žene ispočetka ponavljaju svoje loše obrasce, Lacy prebrzo pada na romantični interes i ne vidi probleme, Joseilyn pada na tipove kojima nije stalo do nje jer se bori s niskim samopouzdanjem, Rose pada na alfa mužjake, premda zna da su svi njezini prijašnji takvi odnosi loše završili. Srećom, svi ti odnosi brzo se raskinu i žene dolaze do svojevrsne katarze u kojoj se potvrđuje njihov rad na sebi.

Za razliku od drugih emisija, u ovoj je metarazina naglašena utoliko što djevojke dobivaju anonimne prijave svaki put kad se odnos s problematičnom osobom snažnije rasplamsa. Dvjema od njih to pomaže, osobito Rose kad u dramatičnom finalu sazna da se jedan udvarač druži s njom samo radi vize.

Pozitivno je, stoga, što emisija prokazuje širitelje patrijarhalne, toksične energije, dok je veliku pozornost dala iskreno brižnim udvaračima s kojima, nažalost, nije uspjelo poput simpatične Joséphine ili biseksualca Aickela. Lijepo je i što naglašava važnost osobnog i partnerskog razvoja, kao i što dopušta da ne bivanje u vezi također bude legitimni ishod.

Sve u svemu, "Love Trip: Paris" emisija je koja neće oduzeti puno vremena, a ni živaca, stoga može biti zgodna razbibriga za dane kad nemate energije za ništa konkretnije.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.