Još jedna Tik Tok queer reality preporuka, The Ultimatum: Queer Love donosi velike riječi, a nevelika djela, pokušaje osobnog razvoja i neke uglavnom prihvatljive zaključke o ljubavi.

Netflixova serija The Ultimatum temelji se na jednostavnoj premisi – nakon duljeg vremena provedenog u vezi, jednom je partneru dozlogrdilo i daje ultimatum – na kraju serije njihov se partner mora ili zaručiti s njima ili prekidaju. Stvar se komplicira utoliko što nakon početnog upoznavanja svatko mora odabrati tuđeg partnera s kojim se želi upustiti u trotjedni probni brak prije nego što se vrati svom originalnom partneru s kojim će isto provesti tri tjedna, nakon kojih slijedi konačna odluka. Druga sezona serije donijela je pet queer parova s različitim problemima.

Lexi je spremna za brak, no njezina djevojka Rae previše razmišlja i tjeskobna je oko takve velike odluke. Tiff i Mildred vole se, no imaju problema u komunikaciji i sukobe uglavnom rješavaju seksom. Yoly i Mal dijele okolinu i prijatelje, no Yoly je nezadovoljna Malinim nezrelim ponašanjima.

Sam i Aussie izvrsno se razumiju, no Aussie prestravljuje obveza. Xander i Vanessa imale su dečke koji su bili najbolji prijatelji, a kasnije postale jedna drugoj prve djevojke, no Vanessa se ne vidi ni u monogamnoj vezi, a kamoli braku. Svoje loše navike uglavnom prenose i u prve probne brakove, pa Tiff vrlo agresivno nastupa prema Sam kad se posvađaju oko toga treba li Tiffin pas spavati u krevetu, dok Aussie naprasito bježi od svakog konflikta s Mildred.

Jedini par koji uspostavi vezu koja će poljuljati njihove originalne veze jesu Xander i Yoly koje u roku od tri tjedna dogovore i svu financijsku infrastrukturu za medicinski potpomognutu oplodnju i zajednički život.

Povratak originalnim partnerima popraćen je hvalospjevima ovom iskustvu iz kojeg su tako puno naučile i sada su spremne biti najbolja verzija sebe svojim partnericama. Naravno, ne ispadne baš tako i pozitivna strana ove sezone bila je što je tu činjenicu jasno istakla.

Primjerice, zorno je predočila kako izgleda kad se odnos uglavnom temelji na strasti i ni o jednom se sukobu ne razgovara dublje, već se nakon vike odmah završi u strastvenim zagrljajima. Mildred i Tiff upadaju si u riječ, imaju niz međusobnih zamjerki i koliko god su svjesni_e što im treba, zajedno iz njih češće izlazi ono najgore negoli dobro.

 

Također, povukla je pitanje toga koliko se sigurnost može graditi na riječima. Mal je u drugom probnom braku Yoly pokazala da se može ponašati kao odgovoran član kućanstva i financijski doprinositi, svakodnevno joj je izjavljivala ljubav i vjeru u njihov odnos, no Yoly je rastrgana između riječi koje padaju na sve jalovije tlo i Xander iz čijeg se ponašanja bez mnogo riječi vidi ono što joj Mal u svojim monolozima ne uspijeva dokazati.

Ipak, bilo je i likova koji su ostvarili popriličan osobni razvoj. Simpatična Sam sama je po sebi bila trezvena osoba koja uvijek sukobe rješava mirno i suvereno. Međutim, tijekom braka s Tiff i Aussie shvatila je da zaslužuje postaviti granicu i pronaći kompromis između uvažavanja tuđe nelagode i izražavanja vlastite.

Najkontroverznija je ličnost svakako bila Vanessa. Ušla je u kuću tvrdeći da je ne zanimaju veze i nabacivala se svakoj od osoba u kući, Lexi ju je vrlo javno proglasila prijetvornom, da bi pred kraj, suočena sa sve jasnijim udaljavanjem od Xander, spoznala da je igrala ulogu bojeći se pokazati svoju ranjivost, da nije bila u potpunosti posvećena Xander i da treba mnogo rada na sebi.

I dalje je nejasno je li sve to bila gluma odlične manipulatorice, ali sve i da jest, detektirala je ono što joj treba, čak i ako u to ne vjeruje.

Zanimljiv je aspekt serije opsesija brakom. Neke od djevojaka koje su izdale ultimatum u velikoj su žurbi da se udaju, dok su druge prestravljene tom institucijom, kao da žive u viktorijanskoj Engleskoj i nakon vjenčanja će prestati pravno postojati.

Njihov se razvoj u probnim brakovima temeljio na tome jesu li se otvorili ideji braka, kao da će se time riješiti sve poteškoće njihovih odnosa – nešto kao scena iz suludog filma Lobster kad parovima uslijed problema u probnom braku dodijele dijete kao pomoć.

Tek u završnoj epizodi kad se sve nanovo okupljaju neke od njih priznaju da više nisu sigurne žele li biti majke i koliko je važno raditi na sebi. Brak se, tako, od formaliziranog financijskog dogovora ipak pretvorio u ono o čemu se cijelo vrijeme mašta – zajednicu dviju osoba koje pokušavaju zajedno rasti, raditi kompromise i činiti jedna drugoj život ljepšim.

Sve u svemu, zabavan show koji u konačnici većinom izbjegava romantiziranje toksičnih ponašanja i donosi povremene scene vrlo zrelih ponašanja, a nađe se i par likova od kojih se može ponešto naučiti. Zgodna razonoda za ljetnu dokolicu.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.