Matematika je univerzalan koncept koji nadilazi pojmove spola. To savršeno dočarava citat iz filma "Opasne djevojke" kad srednjoškolka Cady, nakon što se iz Južne Afrike preseli u SAD, izjavi da voli matematiku jer je jednaka u svakoj zemlji. Iako spol ne bi trebao biti određujući faktor u prikazivanju sposobnosti u nekom polju, "girl math" i njezina polarna reakcija "boy math" satirično pokazuju (ne)sposobnost određenog spola. Štoviše, kroz zabavne i izvrnute izračune otkrivaju duboko ukorijenjeni seksizam u društvu.

O čemu se zapravo radi? Pojam "girl math" obuhvaća psihološke kalkulacije kojima žene opravdavaju svoje financijske odluke. Konkretan primjer: žena želi kupiti torbicu od 49 eura, ali dostava ju stoji još 10 eura. Ipak, dostava će biti besplatna ako potroši još 30 eura. Žena troši 30 eura i "štedi" na dostavi, iako je zapravo u gubitku 20 eura.

"Girl math" ≠ "boy math"

Drugi primjeri uključuju vraćanje artikala u dućan tako vraćajući ženama novac na darovnu ili bankovnu karticu što znači da sad imaju "besplatan novac" za daljnje trošenje. Neke odlaze toliko daleko da koriste termin "cost per wear", odnosno majicu od 30 eura plaćat će samo jedan euro dnevno ako će tu istu majicu nositi minimalno trideset puta. Možda je žene upravo stereotip da previše borave u dućanima doveo do gaslightanja samih sebe.

@diaryroom

girl maths >>>

♬ original sound - diaryroom

No, ono što je u početku bila kapitalistička šala kroz koju su se žene prepoznale i povezale te koju su brendovi iskoristili u marketinške svrhe postalo je ozbiljniji problem kad su se u trend upleli muškarci. Pomislili su kako bezopasna iracionalna logika žena direktno utječe na njihovo bivstvo i krenuli s omalovažavanjem te iste logike. Apsolutna pogreška.

Naravno da muškarci i žene gledaju na svijet iz različitih perspektiva, no dok žene koristeći "girl math" sprdaju same sebe, muški ekvivalent matematike nadilazi svoju primarnu funkciju i bez koeficijenta sličnosti prelazi u sociološku domenu otkrivajući tako licemjerno i seksističko ponašanje muškaraca.

Muškarci tako lovački dodaju koji centimetar na veličinu ribe koju su upecali, ali i na vlastitu visinu i duljinu "alata". Pljuju po "sponzorušama" dok im mame kupuju gaće i čarape. Hvale se velikim brojem žena s kojima su spavali, ali ne spominju koliko njih su doveli do (neglumljenog) vrhunca.

Govore da su žene suviše osjećajne da bi bile na poziciji moći dok ih umlaćuju kad njih obuzmu nekontrolirani osjećaji, često pod utjecajem promila. Homofobni su, a gledaju lezbijske porniće. Paradiraju na Hodu za život tražeći zabranu abortusa, ali žale se da ih kondom steže i groze se na pomisao vazektomije dok društvo smatra najnormalnijim da žene podvezuju jajnike i gutaju kontracepcijske pilule s bezbroj nuspojava. "Boy math" je biti Leonardo DiCaprio koji dejta žene koje nisu starije od 25, a kad navrše 25 – napuca ih. Ili član HDZ-a koji krade od vlastitog naroda kroz multimilijunske prijevare na državnoj i janjce na lokalnoj razini.

@ryan.maxwell22a

Replying to block him back and he will unblock you cos boy math

♬ original sound - Ryan Maxwell

"Gay math" kaže da su 1 + 1 = 3

Dakako, valja napomenuti kako se ne radi o matematici koja je primjenjiva na sve muškarce, ali kao što je to slučaj s fizičkim i seksualnim nasiljem – nisu svi muškarci nasilnici – potrebno je samo nekoliko njih da problem postane stereotip. Dodatno, "boy math" većinski dolazi kao ženski komentar jer muškarci nikad neće priznati sve ovo gore navedeno s obzirom da ono na njih baca ljagu koju će sprati sa sebe tek kad shvate koliko su škodljivi modernom društvu.

A u tom smo društvu i mi homići pa tako i mi imamo svoju matematiku. Primjerice, ako nam treba 15 minuta pješke do točke A do točke B, u stvarnosti će nam trebati duplo manje jer hodamo brže od Googleovog algoritma. Barem jedno dijete u svačijoj obitelji je gej. Ako si kažemo "kurvo", volimo se. Dva pasivca su samo prijatelji. Jedan plus jedan je dva ili tri. Ako se razumijemo.

@ulyandernesto

gay math

♬ original sound - Uly and Ernesto

Trend se umnožio na "bi math", "lesbian math", "trans math" i općenito "queer math", a matematika je zapravo od šaljivog trenda postala novi kanal društvene kronike. Ona nije dosadno laprdanje političara koji nemaju doticaj sa stvarnošću o tome kako što bolje urediti zakone niti je kakav visokospecijalizirani doktorat o financijskoj pismenosti koji većina ne bi pročitala, kamoli razumjela. Na koliko-toliko plitkoj razini "girl math" i njezine varijable mogle su ostati samo simpatične dosjetke o životu, a prerasle su u otkrivanje dubljih društvenih problema poput ovdje spomenutog seksizma.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.