U Zagrebu, Rijeci i Poreču, SOS Rijeka i Centar za građanske inicijative Poreč, članice Neformalne mreže za suzbijanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji, provele su društveni eksperiment pod nazivom "Reci to naglas".

Društveni eksperiment dio je kampanje "Reci to naglas" koju je pokrenula stranica Seksizam naš svagdašnji s ciljem osvještavanja apsurda mrzilačkih komentara upućenih žrtvama ispod seksističkih medijskih članaka i senzibiliziranja javnosti i medija dijeljenjem priča žena žrtava nasilja.

Seksizam naš svagdašnji odavno upozorava na načine na koje mediji izvještavaju o ženama pa je za ovaj eksperiment odabran niz mizoginih, seksističkih, malograđanskih komentara na članke o obiteljskom nasilju, zlostavljanju i silovanju. Ispitanici su sjedili nasuprot djevojke koja je pred sobom držala natpis "Žrtva obiteljskog nasilja" ili "Silovana supruga" i morali su joj čitati komentare. Cilj je bio zabilježiti reakcije ispitanika na spomenute tekstove, od kojih su neki:

"Jel ima danas koja da nije silovana?"

"Kakvo je vrijeme došlo, ni vlastitu ženu ne možeš premlatiti."

"Što si tražila, to si i dobila."

"Da ti nije kurac pasao, prijavila bi ga još prvi put.”

Reakcije su varirale od empatije, šoka, ljutnje do nezaustavljivih suza pred odvratnošću nekih od komentara. Ispitanici su tekstove čitali s vidnom nelagodom i suosjećanjem jer reći to naglas, davši lice osobi o kojoj se priča pokazuje razmjer toksičnosti spomenutih tekstova i njihovih glasnih komentatora koji se, vjerojatno zavaljeni u fotelju u stanu koji im je žena usisala, odjeći koju im je žena oprala, s obrokom koji im je žena pripremila, jadaju o kulturi otkazivanja i liberalnom fašizmu koji narušava svjetski poredak.

Poredak koji počiva na zlostavljanju, eliminiranju i obezvrjeđivanju svega drugog, na čelu sa ženama.

Kako poručuju i organizatorice: "Nadamo se ovime potaknuti medije koji banaliziraju, romantiziraju ili umanjuju nasilje, koji okrivljuju žrtve i opravdavaju počinitelje, da prestanu s takvim štetnim izvještavanjem koje obeshrabruje žrtve da iz nasilja izađu i potiču javnost da piše komentare pune osude i mržnje. Seksistički komentari ne smiju ostati nekažnjeni, a mediji moraju preuzeti odgovornost za svoj utjecaj.“

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.