"Supružnici moraju biti različitih spolova", napomena je sa službene internetske stranice Hrvatskog autokluba (HAK) koja se pojavljuje u slučaju da poželite nakon sklapanja životnog partnerstva uzeti obiteljsko članstvo. Iz HAK-a već puna četiri tjedna izbjegavaju to pojasniti uz isprike kako je "odgovor u izradi" no "nadležni su na godišnjem odmoru".

"Niz pogodnosti i ušteda na putovanju i pri kupnji raznih proizvoda i usluga bile su dostupne samo članovima HAK-a, od sada su dostupne i svim članovima vaše obitelji kroz HAK Obiteljsko članstvo", reklamira HAK svoju uslugu na službenim internetskim stranicama. No, uštede koje možete ovim putem ostvariti nisu dostupne i životnim partnerima jer HAK-ovo shvaćanje obiteljske zajednice razlikuje se od onog kako ga shvaćaju pozitivni zakonski propisi ove zemlje.

Kako bi razveselila svoju suprugu i ostvarila uštede za obiteljski budžet, naša je čitateljica, kao višegodišnja članica HAK-a, odlučila iskoristiti pogodnost obiteljskog članstva, međutim naišla je na, u najmanju ruku, neugodno iznenađenje. Naime, nakon što je krenula upisivati potrebne podatke svoje životne partnerice na kompjutorskom ekranu joj se pojavila HAK-ova obavijest: "Supružnici moraju biti različitih spolova".

I umjesto da im HAK, kao i svim ostalim članovima koji su u obiteljskoj zajednici, omogući obiteljsko članstvo za nju i životnu partnericu po cijeni od 266 kuna, naša čitateljica i njezina životna partnerica mogu odabrati samo pojedinačno članstvo za koje je najmanja cijena 200 kuna po osobi, pa će ih to koštati najmanje 400 kuna. Bitno je napomenuti i kako ova obavijest nije na HAK-ovoj stranici "zaostala" iz razdoblja prije donošenja Zakona o životnom partnerstvu, jer mogućnost obiteljskog članstva uvode od lipnja 2015., dakle gotovo godinu dana od stupanja zakona na snagu.

Neugodno iznenađena tom diskriminacijom, kontaktirala je našu redakciju, a mi smo od nadležnih u HAK-u pokušali dobiti odgovor. Nakon što smo telefonski pojasnili glasnogovorniku i rukovoditelju sektora članstva HAK-a, Alanu Vojvodiću, pritužbe njihove članice, zamoljeni smo pitanja uputiti mejlom, a uz to smo priložili i screenshot s njihove stranice.

Ubrzo stiže odgovor: "Pripremamo odgovor na Vaš upit. Nažalost, u ovom trenutku odgovorne osobe nisu dostupne jer su na putu te Vam ne možemo dostaviti odgovor". To je bilo 21. lipnja. Odgovore na pitanja zašto HAK ne prihvaća životno partnerstvo kao obitelj i sva prava koja proizlaze iz životnog partnerstva osoba istog spola, zamolbu da nam to objasne, te planiraju li ispraviti tu grešku i ukloniti obavijesti kako "supružnici moraju biti različitih spolova" i eventualno se ispričati svojim LGBT članovima, iz HAK-a nismo dobili ni nakon puna četiri tjedna.

Što telefonski, što mejlom, HAK-ov glasnogovornik Vojvodić nam je čitavo vrijeme nizao isprike koje su se svodile na to kako su "nadležni nedostupni zbog korištenja godišnjeg odmora". I tako sve do proteklog tjedna kada nam je mejlom obećano kako ćemo odgovore primiti "do kraja ovog tjedna", što se ipak nije dogodilo.

S obzirom kako je naša čitateljica odlučila uložiti i službeni prigovor zbog HAK-ovog diskriminatornog stava spram životnog partnerstva možemo se nadati kako će se nadležni do jeseni ipak pojaviti na svojim radnim mjestima i osmisliti pojašnjenje zašto HAK ne priznaje životno partnerstvo kao zajednicu obiteljskog života.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.