Vijest da je Ministarstvo uprave uvelo uslugu e-Prijave Vjenčanja bez mogućnosti prijave sklapanja životnih partnerstava izazvala je nezadovoljstvo dijela LGBTIQ zajednice, kao i reakcije udruga. Ipak, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kaže da nije riječ o diskriminaciji.

Podsjetimo, početkom srpnja je putem sustava e-Građani uvedena e-Prijava Vjenčanja koja parovima omogućava sklapanje braka bez odlaska u matični ured. Ta usluga odnosi se samo na "ženike i nevjeste", ali ne i na buduće životne partnere/ice.

Na naše pitanje zašto je usluga ograničena samo na heteroseksualne parove, iz Ministarstva su nam odgovorili da će se u drugoj fazi projekta koja će uskoro biti implementirana, a temeljem iskustva s e-Prijavom vjenčanja, razviti usluga koja će biti usklađena s pravima i obvezama sukladno Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola te će se omogućiti prijava namjere sklapanja životnog partnerstva putem interneta.

e-Prijava životnog partnerstva očekuje se do listopada

U međuvremenu je Ivan Zidarević iz Europske civilne inicijative Zagreb zatražio mišljenje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić o tome je li u ovom slučaju riječ o diskriminaciji, a njezin nam je odgovor proslijedio.

Pravobraniteljica ističe da je razvoj sustava e-Građani postepen i kontinuiran proces te da usluga e-Prijava vjenčanja predstavlja tek početak digitalizacije cjelokupnog sustava sklapanja braka, odnosno životnog partnerstva.

Navodi da se, prema informacijama koje je dobila od Ministarstva uprave, razvoj usluge e-Prijava životnog partnerstva očekuje u drugoj fazi projekta koji bi trebao biti dovršen do 1. listopada 2020. godine, a u trećoj fazi projekta planira se razvijanje usluge e-Prijava vjerskog braka s učincima građanskog braka.

Navedenu uslugu treba promatrati u kontekstu ukupnosti projekta koji već jest u drugoj fazi

Pravobraniteljica još ističe postepenu prirodu i složenost procesa digitalizacije sustava sklapanja braka, odnosno životnog partnerstva te uvođenja novih usluga u sustav e-Građani.

Naime, s obzirom na to da će se spomenute usluge, prema očitovanju resornog ministarstva, provoditi kroz tri faze, Ljubičić smatra da uvođenje usluge e-Prijava vjenčanja ne predstavlja diskriminaciju spolnih i rodnih manjina jer navedenu uslugu treba promatrati u kontekstu ukupnosti projekta koji već jest u drugoj fazi, koja je vremenski bliska te predviđa uvođenje analogne usluge i za osobe koje namjeravaju sklopiti životno partnerstvo

Pravobraniteljica na kraju kaže kako očekuje da će usluga e-Prijava sklapanja životnog partnerstva biti uskoro dostupna građanima te će, u cilju zaštite spolnih i rodnih manjina, nastaviti pomno pratiti dinamiku uvođenja novih usluga u sustav e-Građani.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.