Foto: Wikimedia Commons/russaviaHrvatska je proteklih godina učinila velik iskorak u zaštiti prava LGBTIQ osoba, no nasilje i diskriminacija ostali su, nažalost, svakodnevnica za ovu društvenu skupinu. Ministar uprave Arsen Bauk smatra da bi Zakon o životnom partnerstvu mogao to promijeniti.

Istraživanje koje je udruga Zagreb Pride provela nad 690 LGBTIQ osoba diljem Hrvatske pokazalo je da je potreba za pravnom regulacijom obiteljskog života istospolnih parova veća no ikad, ali ostaju zabrinjavati podaci o slučajevima nasilja.

Čak je 73 posto ispitanih osoba doživjelo neki oblik nasilja zbog svoje seksualne orijentacije, spolnog/rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja, od čega čak 17% uključuje fizičko nasilje, odnosno zločin iz mržnje. Izrazito visok postotak je i seksualnog nasilja kojeg je zbog seksualne orijentacije doživjelo jednom ili više puta čak 38 posto ispitanih osoba. Najčešći počinitelji nasilja su uglavnom nepoznate osobe, osobe koje žrtve poznaju te članovi i članice uže obitelji.

"To su strašni podaci, a netrpeljivost prema LGBT osobama u Hrvatskoj mogla se najbolje vidjeti na Split Prideu 2011., kao i sada, uoči referenduma o braku", rekao je za crol.hr ministar uprave Arsen Bauk i dodao da će "zakon o životnom partnerstvu sigurno promijeniti percepciju javnosti o LGBT osobama".

Javnost zainteresirana za zakon, komentari uglavnom pozitivni

Ispitanici izjavljuju i da je njih 29 posto doživjelo diskriminaciju; najviše u području dobivanja ugostiteljskih i drugih usluga, zatim u školi ili na fakultetu, pa tek onda na poslu ili prilikom traženja posla. Diskriminacija se često javlja u području stanovanja, u kontaktu s policijom ili kod pružanja zdravstvenih usluga.

Gotovo 23 posto ispitanih osoba dijeli kućanstvo s partnerom ili partnericom, a više od polovice ih želi ili namjerava registrirati svoju vezu kao životno partnerstvo u matičnom uredu. Velik dio njih planira imati djecu (35 posto), 23,18 posto to ne planira, dok 38 posto još nije sigurno. Već sada najmanje 35 LGBTIQ obitelji imaju i žive s vlastitom djecom u RH.

Navedeni podaci ukazuju na snažnu potrebu LGBTIQ zajednice za donošenjem zakona kojim bi im pravni status regulirao i omogućio realizaciju planova. U tijeku je i javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o životnom partnerstvu, a ministar Bauk kaže da su komentari pristigli do sada uglavnom pozitivni.

"Ovo što sam do sada stigao pregledati je uglavnom bilo pozitivno. Čini mi se da su građani zadovoljni Nacrtom prijedloga zakona. Još je ostalo oko 15 dana do završetka javne rasprave pa tek treba vidjeti kako će sve završiti", zaključio je Bauk.

Javna rasprava traje do 6. prosinca pa vas pozivamo da se uključite i svojim prijedlozima doprinesete kreiranju Zakona.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Već 16. godinu zaredom ILGA-Europe rangira zemlje prema razvoju zakonodavstva u sferi prava LGBT+

I treći mjesec ove godine bio je prepun zanimljivih izdanja. Donosimo crtice o najznačajnijim,

Guglam "napadi medvjeda u Hrvatskoj". U zadnjih 20 godina zabilježeno je otprilike pet takvih

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.