Televizija (regularna ili on-demand) više nego ikad prikazuje manje vidljive društvene skupine. Posljednjih nekoliko godina svjedočimo svojevrsnom boomu LGBT filmskog i serijskog sadržaja pa može biti teško odlučiti što gledati.

Nedavno smo vam preporučili pet LGBTIQ filmova koje trenutačno možete pogledati na Netflixu. Kako "serijofili" ne bi ostali zakinuti, ovoga puta pripremili smo listu serija čiji su likovi i radnje vezani upravo uz LGBT teme.

Feel Good (2020.–)

Svježa britanska humoristična lezbijska drama koja će vam popraviti raspoloženje, a dokaz za to je i osvojena nagrada za najbolju humorističnu seriju na Edinburgh TV Awards. Kroz (zasad) jednu sezonu prati se strastven, ali zamršen ljubavni odnos dviju djevojaka, Mae i George. Glavnu junakinju i stand-up komičarku Mae Martin utjelovljuje upravo stand-up komičarka Mae Martin. Kako je glumica već nagrađivana za svoje stand-up nastupe, možete očekivati kvalitetan humor. Mae se bori s ovisnošću o drogama koje joj uništavaju život, što je priča izvučena iz njezina stvarnog života s obzirom na to da je glavna glumica ujedno i jedna od autorica serije. Unatoč tome, serija je vedra, nenametljiva i nadahnjujuća.

Pose (2018.–)

Poznavanje povijesti LGBT zajednice uvelike omogućava razumijevanje njezine sadašnjosti. Kako je to bilo 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća u New Yorku, prikazuju Afroamerikanci i Latinoamerikanci koji se ne pokoravaju heteronormativnom sustavu, nego zasnivaju svoje odabrane obitelji koje uživaju u tajnoj (underground) drag ball kulturi. Nazovimo to svečanim večernjim gej bâlom na kojem se blještave i karakterno žestoke figure svojim plesnim pokretima, lipsinkanjem, modom i stavom natječu za nagrade i slavu. "Pose" je višestruko nagrađivana serija Ryana Murphyja kojem se mogu pripisati velike zasluge za LGBT sadržaj na Netflixu. Među mnoštvom nagrada izdvajamo Zlatni globus za najbolju televizijsku seriju 2018. i za najboljega glumca, Billyja Portera. Billy Porter 2019. godine osvaja i televizijsku nagradu "Emmy" za najboljeg glavnog glumca. Iste godine serija osvaja i prestižnu nagradu "Peabody". Iščekujemo još jednu uspješnu (treću) sezonu iduće godine.

AJ and the Queen (2020.)

Nema te sfere u koju RuPaul nije zakoračio, a ovaj put možete ga gledati u glavnoj ulozi vlastite jednosezonske serije o drag kraljici Ruby Red i njezinoj nenadanoj suputnici, djevojčici Amber Jasmine (AJ). Drag kraljice svoj kruh zarađuju nastupima u klubovima, a priča prati dvije junakinje na avanturističkoj klupskoj turneji po Americi. Svaka je epizoda obilježena poukom i osjeća se da je ciljana za mlađu publiku koja tek otkriva čari LGBT kulture. Zbog toga se možda neće svidjeti onima koji traže velike serijske zavrzlame. Ljubitelji realityja "RuPaul's Drag Race" mogu očekivati mnoštvo kraljica koje su bile i ostale dio tog pop-fenomena, a koje su se okušale u glumi: Porkchop, Jinkx Monsoon, Katya, Chad Michaels, Latrice Royale, Monique Heart, Ginger Minj, Trinity the Tuck, Jujubee i druge.

Eastsiders (2012.–2019.)

Gej par, nevjera i ovisnost o opijatima, sve upakirano u crni humor indie produkcije. Obojica su umjetničke duše; Thom želi postati pisac, a Cal fotograf. Thom vara Cala i posljedično se kaje zbog toga, dok Cal ipak ne prekida njihovu četverogodišnju saznavši za prevaru. Kako dalje funkcioniraju pojedinačno, skupa, među prijateljima i alkoholom, prikazano je na tugaljiv, ali šaljiv način. Iako se serija u stvarnosti proteže kroz sedam godina, zbog načina planiranja i financiranja (Kickstarter) doživjela je četiri sezone, a ove godine osvojila je televizijsku nagradu "Emmy" za najbolji casting i najboljega gostujućeg glumca.

Glee (2009.–2015.)

Prema mišljenju potpisnika ovih redaka "Glee" je jedna od najboljih tinejdžerskih serija o odrastanju jer spretno, inteligentno i smisleno prikazuje društvene probleme, bez obzira na to što će je neki etiketirati kao zastarjelu. Serija je originalno emitirana u krucijalnom periodu američke povijesti, pod Obaminim predsjedništvom, a završila je tik pred ustavnu odluku ozakonjenja gej braka u cijeloj Americi. Tema serije školski je zbor koji se sastoji od stereotipa pa tako u njemu možemo pronaći nadobudnu pjevačicu koja želi postati zvijezda, zlostavljanih pedera, popularne cheerleaderice i popularnog sportaša, paraplegičara, crnkinju, Azijate, delikventa i druge – a sve ih povezuje to što su na neki način autsajderi. Svake nove sezone širi se inkluzija stereotipnih autsajdera pa dolazimo i do pametnjakovića i tupavaca, PTSP-ovaca, trudnica, nezadovoljnih zlikovaca, lezbijki, biseksualnih i transrodnih osoba. Iako vam može zvučati kao džumbus izlizanog, "Glee" kroz 754 (!) glazbene izvedbe uspješno i vrlo često ironično zapliće i raspliće situacije, mahom i one vezane za LGBT zajednicu, koje u konačnici nadahnjuju suosjećajnog gledatelja. Pa i sama riječ glee označava ekstremnu radost!

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.