Središnji Odbor za filmske dozvole u Indiji zabranio je lezbijski film Unfreedom (Nesloboda) uz tvrdnju kako bi kod gledatelja "zapalio neprirodne strasti".

Filmski je odbor bio "iziritiran" i prikazima nagosti te scenama lezbijskog seksa, a u filmu je riječ o mladoj ženi koja odbija dogovoreni brak kako bi bila sa svojom djevojkom, prenosi Gay Star News. U filmu se odvija i paralelna priča o liberalnom muslimanu kojeg otima terorist.

"To su dvije suprotstavljene priče, a film opisuje ideju religijskog fundamentalizma i propituje njegovu vezu s homoseksualnošću što je prava realnost Indije. Samo su mi rekli kako bi se nakon gledanja filma hindi i muslimani počeli tući i da bi film zapalio neprirodne strasti. To me užasnulo jer moj film nije provokativan" ispričao je redatelj filma Raj Amit Kuma za Bangalore Mirror.

Uložio je žalbu i na strukovnom sudu, no dozvola mu je odbijena. "Uložit ću žalbu na Vrhovnom sudu jer ne mogu cenzorski odbori govoriti filmašima što mogu a što ne mogu raditi", kaže.

Unfreedom će se u kinima u Sjevernoj Americi početi prikazivari od 29. svibnja. Inače, početkom mjeseca indijski su cenzori uklonili i riječ "lezbijka" iz filma Dum Laga Ke Haisha što je izazvalo proteste zbog homofobije.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.