Pete Buttigieg će Bidenovom inauguracijom 20. siječnja 2021. doći na mjesto ministra prometa i time biti zabilježen u američkoj povijesti kao prvi gej ministar.

Otkako je pobijedio na izborima za 46. predsjednika SAD-a, Joe Biden slaže svoj ministarski tim u kojemu će svoje mjesto naći muškarac koji, kako je sâm izjavio u intervjuu za BBC, ima više iskustva u javnoj upravi nego Donald Trump, više rukovoditeljskog iskustva nego Mike Pence i više vojnog iskustva nego itko tko je sudjelovao u predsjedničkoj utrci još od Georgea W. Busha.

Govori osam jezika: engleski, norveški, španjolski, francuski, talijanski, malteški, arapski i afganski perzijski. K tome je i gej.

Uspješan i prestižan akademski put

Njegov politički put počeo je još u srednjoj školi u South Bendu kad je 2000. proglašen najboljim učenikom generacije i kad je iste godine osvojio nagradu Knjižnice i muzeja predsjednika Johna F. Kennedyja za najbolji esej (na temu integriteta i političke hrabrosti Bernieja Sandersa) prilikom čijeg je preuzimanja upoznao članove obitelji Kennedy – između ostalog i Caroline Kennedy, jedinu živu kćer tragično preminulog američkog predsjednika.

Te je godine također odabran za učenika-delegata u programu mladih Senata SAD-a.

Zatim odlazi na Harvard na kojem postaje predsjednik Studentskog savjetodavnog odbora Harvardskog instituta za politiku te 2004. diplomira povijest i književnost s velikim pohvalama (magna cum laude) diplomskim radom o puritanizmu i vanjskim poslovima SAD-a.

Dobio je i prestižnu školarinu Rhodes, najstariju studentsku školarinu na svijetu, kako bi studirao na Oxfordu na kojemu diplomira s najvišim pohvalama za akademske uspjehe u filozofiji, politici i ekonomiji. Na Oxfordu je bio suosnivač Demokratskog renesansnog projekta, neformalne grupe za debatu i diskusiju.

Impresivna karijera

Stažirao je kao istraživački novinar na čikaškoj televiziji i za demokratkinju Jill Long Thompson tijekom njezine kampanje za Kongres te kasnije i da postane guvernerka Indiane. Radio je na predsjedničkoj kampanji Johna Kerryja 2004. zbog čega je odbio raditi na Obaminoj kampanji za Senat, a pomagao je i Joeu Donnellyju 2006. u kampanji za Kongres.

Stručni je suradnik za odnose s Afganistanom i Pakistanom u Trumanovu projektu nacionalne sigurnosti od 2005. godine. Postao je konzultant za energiju, maloprodaju, ekonomski razvoj i logistiku u McKinsey & Company 2007. godine te je tako, između ostalog, surađivao s američkim vladinim agencijama.

Godine 2009. odlazi u američke marince, a 2014. u Afganistan kao član jedinice za identificiranje i ometanje terorističke mreže. Dodijeljena mu je medalja za službu u marincima.

U periodu od 2012. do 2020. godine bio je gradonačelnik grada South Benda u saveznoj državi Indiani. Kao što vidimo, Buttigieg se može pohvaliti iznimno uspješnim i bogatim životnim putem koji mu daje politički kredibilitet puno veći od, primjerice, sadašnjega šoubiznis-predsjednika SAD-a.

Reprezentacija LGBTIQ osoba iz Bijele kuće

Ono što Buttigiegu ne piše u životopisu jest njegov seksualni identitet, odnosno to da je gej. O svojem iskustvu javno progovara pa mu je jednom prilikom  devetogodišnji dječak poručio da želi biti hrabar kao što je on te ga upitao može li mu pomoći da svijetu kaže da je i on gej.

Sadašnjega supruga Chastena Glezmana (koji je uzeo njegovo prezime, Buttigieg) upoznao je na dejting aplikaciji Hinge 2015. godine, a vjenčali su se 2018. u Katedrali svetog Jakova u South Bendu, budući da je Pete kršćanin.

Na pedesetu obljetnicu stonvolških pobuna, gej magazin Qweerty proglasio ga je jednim od pedeset pionira (Pride50) koji aktivno osiguravaju da se društvo kreće prema jednakosti, prihvaćanju i dostojanstvu prema svim queer osobama.

Iako SAD već više od pet godina živi u potpunoj bračnoj jednakosti, ne možemo zbog toga pretpostaviti da su LGBTIQ osobe u potpunosti društveno prihvaćene i da nemaju birokratskih problema. To što je gej, trebalo bi se shvatiti kao bonus jer će kao član LGBTIQ zajednice moći pružiti svojevrsnu reprezentaciju LGBTIQ osoba iz američkog političkog središta, Bijele kuće.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.