Rezultati kongresnih izbora u SAD-u nisu pokazali prevlast nijedne strane – Zastupnički dom kontrolirat će demokrati, dok Senat ostaje u rukama republikanaca. No, izbori će ostati upamćeni po rekordnom broju žena, rasnih i etničkih manjina te LGBT osoba koje su osvojile mjesto u predstavničkim tijelima.

Rekordni broj žena osvojio je mandat u Zastupničkom domu, njih čak 96, od čega je 31 nova zastupnica, što je za 11 više od ranijeg rekorda od 85 žena.

Demokratkinja Alexandria Ocasio-Cortez postala je najmlađa žena u Kongresu s tek 29 godina. Abby Finkenauer i Cindy Axne prve su žene iz Iowe koje su ušle u Zastupnički dom.

Lou Leon Guerrero postala je prva guvernerka u Guamu, američkom teritoriju u zapadnom Tihom oceanu. Marsha Blackburn, konzervativka bliska Donaldu Trumpu, postala je prva senatorica iz Tennesseeja. Arizona će imati prvu senatoricu, no pitanje je hoće li to biti demokratkinja Krysten Sinema ili republikanka Marthe McSally. Republikanka Kristi Noem postat će prva guvernerka Južne Dakote.

Ayanna Pressley postala je prva crnkinja koja će u Kongresu predstavljati Massachusetts. Demokratkinje Sharice Davids i Deb Haaland postale su prve američke Indijanke u Kongresu. Haaland je samohrana majka, članica plemena Laguna Pueblo koja u 57. godini i dalje otplaćuje studentske kredite, a svojedobno je živjela od socijalne pomoći i bonova za hranu. Davids, pripadnica plemena Ho-Chunk, odvjetnica je i lezbijka te prva otvoreno gej članica Kongresa iz Kansasa.

Demokratkinje Rashida Tlaib i Ilhan Omar prve su muslimanke u Kongresu. Tlaib je palestinska Amerikanka, dok je Omar ujedno i prva zastupnica somalskog podrijetla, koja je u Ameriku došla prije više od dva desetljeća kao izbjeglica.

Demokrat iz Colorada Jared Polis postao je i prvi gej guverner te prvi gej roditelj u Kongresu. Osim njega, natjecale su se i brojne druge LGBT osobe poput Kate Brown, Christine Hallquist i Lupe Valdez.

Teksas je izabrao prve kongreskinje hispanoameričkog podrijetla, Veronicu Escobar i Sylviju Garcia.

Neki nisu uspjeli ući u povijest – gradonačelnik Tallahasseeja Andrew Gillum nije uspio postati prvi afroamerički guverner Floride, a demokratkinja Christine Hallquist nije uspjela postati prva transrodna guvernerka. Ipak, bila je prva transrodna kandidatkinja, a velik broj žena koje su se natjecale ulijeva nadu u veću ravnopravnost političara na najvišim dužnostima.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.