Jedna od glavnih zvijezda ovogodišnjih američkih izbora deklarirana je lezbijka Maura Tracey Healy, novoizabrana guvernerka države Massachusetts iz redova Demokratske stranke. Političarka i odvjetnica Healy nije samo prva lezbijka izabrana na tu funkciju nego i prva žena na guvernerskoj dužnosti u Massachuttesu. I ovo nije prvi put da "probija led" jer je 2014. godine bila izabrana za prvu državnu odvjetnicu koja nije skrivala da je lezbijka.

Iako većina istaknutih američkih političarki i političara dolazi iz bogatih obitelji, Maura Healy je rođena u radničkoj obitelji u Bethshedi u državi Maryland, iz koje će se kao dijete preseliti u Hampton Falls, u New Hampshireu, gdje je i odrasla. Danas živi i radi u Bostonu, glavnom gradu države Massachusetts.

Svestrana borkinja za ljudska prava

Najstarija je od petero djece, diplomirala je s pohvalama na Harvardu, doktorirala pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta Northeastern, ali se i profesionalno bavila košarkom. Bila je kapetanica košarkaške ekipe Harvarda i dvije je godine profesionalno igrala košarku u Austriji za UBBC Wustenrot Salzburg. Iako je izgradila zavidnu pravničku karijeru, radila je i kao konobarica u casinu.

Američki mediji pišu kako je u dugogodišnjoj vezi sa sutkinjom Gabrielle Wolohojian, ali ne zna se jesu li vjenčane. Kao odvjetnica se bavila zaštitom građanskih prava i bila jedna od zaslužnih za punopravnost istospolnih brakova u SAD-u.

Godine 2009. podnijela je tužbu kojom je osporavala zakonitost Saveznog zakona o obrani braka, koji je kategoriju braka ograničavao brak jednu ženu i jednog muškarca. Iako je od 2004. godine istospolnim parovima bilo dozvoljeno vjenčanje, po zakonu koji je Healey osporavala pet godina kasnije, nisu imali pravo na bračne povlastice.

Healey je tvrdila kako savezni zakon prisiljava državu da diskriminira svoje građane i pobijedila: savezni sudac proglasio je savezni zakon neustavnim. Tri godine kasnije, njezini su argumenti uvjerili Vrhovni sud SAD-a da ozakoni istospolne brakove.

Nadmoćna izborna pobjeda

Američka javnost je poznaje i kao uspješnu zaštitnicu zaduženih studenata i građana koji su se zaduživali kako bi riješili stambeno pitanje od pohlepnih zajmodavaca. Tužila je i Exxon Mobil jer su lagali o klimatskim promjenama i velike farmaceutske tvrtke je krivila zbog epidemije korištenja opioida.

Zalaže se za prava radnika, prava potrošača, svima dostupne odvjetničke i zdravstvene usluge, protiv nasilja u obitelji, protiv farmaceutskih prevara i sistemskog rasizma. Ne podnosi Donalda Trumpa, zagovara i ograničenje dostupnosti oružja te da se svaki komad oružja u njezinoj državi može otključati isključivo otiskom prsta.

Na posljednjim izborima nadmoćno je pobijedila republikanskog protukandidata Geoffa Diehla, osvojivši dvostruko više glasova. Birače je, između ostaloga, osvojila kampanjom u kojoj je isticala napredak za sve obitelji države Massachusetts, kontrolu naoružanja građana, ulaganje u stanogradnju, javni prijevoz, cjeloživotno obrazovanje i zelenu ekonomiju te pravo na pobačaj i seksualno obrazovanje.

Kad u siječnju 2023. bude inaugurirana na dužnost guvernerke Massachusettsa u povijest će biti upisana kao prva deklarirana lezbijka na toj prestižnoj funkciji u SAD-u, prva žena na dužnosti guvernerke u Massachusettsu i treća deklarirana pripadnica LGBT zajednice koju su građani izabrali na tu funkciju.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.