S Mirjanom Kučer, poznatom splitskom feministkinjom i građanskom aktivistkinjom, koordinatoricom udruge Domine, razgovarali smo o pravu na pobačaj i građanskom aktivizmu u svjetlu aktualnih događanja.

Počele smo od najfriškijeg, glazbenog spota "Želim živjeti" u kojem Nina Badrić, sestre Husar, Shorty i drugi u suradnji sa skupinom duhovne glazbe Emanuel progovaraju u ime nerođenog djeteta. Pjesmu su darovali inicijativi "40 dana za život", koja organizira molitvena bdjenja pred bolnicama u kojima se obavljaju pobačaji u želji da odvrate žene od te namjere.

"To je pritisak na žene. Neka se ostave nerođene djece i neka budu odgovorni prema životu one rođene, neka svatko od njih uzme po jedno dijete iz domova za nezbrinutu djecu i pokaže svoje srce tako što će to dijete mentorirati, pratiti ga kroz život i školovanje. Ja iz te pjesme iščitavam religijski stav protiv pobačaja, i nemam ništa protiv, neka one rađaju koliko hoće, ali neka ne izlažu žene dodatnim pritiscima. Žensko tijelo pripada ženi", poručuje Kučer.

Zašto se baš sad kreće u orkestriranu kampanju protiv ženskih prava, udruga, neprofitnih medija?
– Radi nametanja katoličkog svjetonazora čitavoj zemlji u svim sferama života. I to sad kad je broj namjernih prekida trudnoće pao ispod tri tisuće godišnje! Otvaramo teme van pameti! Koja je ovo godina? Ja ove napade vidim kao nastavak kampanje U ime obitelji i nametanje njihovih stavova cijeloj zajednici. Kao feministkinja u tome prepoznajem napad na ženu jer joj se poručuje da njezino tijelo ne pripada njoj, da jedino vrijedi kao majka, što je užasan pritisak na žene, pogotovo na žene vjernice. Zamislite kako se mora osjećati žena vjernica koja ne uspije roditi, koja ne uspije u onome što Crkva, Bog i društvo od nje očekuju. Je li nama stalo do te žene? Vrijedi li ona?

Jedini odgovor na negativan demografski trend i iseljavanje je ekonomska i socijalna stabilnost, a ne obitelj ni molitva. Kad budemo imali posao i socijalne servise i kad budemo zadovoljni životom, riješit ćemo negativnu demografsku sliku

Poručuju nam da žensko tijelo ne pripada ženi jer ona mora služiti domovini rađajući djecu

Vraćaju nas u tradicionalnu ulogu , poručuju da nam je mjesto u kući, u privatnoj sferi iz koje smo davno izišle. Ovo nije pitanje ekonomske krize, nego ideološko svjetonazorsko pitanje. Poručuju nam da žensko tijelo ne pripada ženi jer mora služiti domovini rađajući djecu. Jednako tako, tijelo muškarca ne pripada njemu nego domovini. Zašto oni koji mole ispred bolnica i pozivaju na savjest protiv pobačaja, zašto ne mole i ne pozivaju na savjest ispred vojarni i ministarstva obrane protiv rata i ubijanja? Zašto? Jer živimo u patrijarhatu, jer je lakše udariti na slabiju kariku nego na moć i novac. Fascinantno je kako žene to ne vide i kako to prihvaćaju. Vratilo nas je u vrijeme prije nego smo se rodile.

Ali čemu sav taj folklor ako je ministar zdravlja Dario Nakić jasno rekao da neće zabranjivati abortus?
– To je osvajanje političkog prostora, katoličke udruge zloupotrebljavaju žene i ženska prava, namjerno ili slučajno iskrivljuju pojam ženskih prava i pojam ljudskih prava, jednako kao što napadaju civilne udruge da bi namaknuli sredstva za rad svojih udruga. Taj folklor služi i tome da zaboravimo da nemamo posla, da ne primamo plaću i da nitko ne zna program Vlade, ne znamo koji nas rezovi čekaju i što se krije iza riječi "reforma".

Ženi se poručuje da njezino tijelo ne pripada njoj, da jedino vrijedi kao majka, što je užasan pritisak na žene, pogotovo na žene vjernice. Zamislite kako se mora osjećati žena vjernica koja ne uspije roditi, koja ne uspije u onome što Crkva, Bog i društvo od nje očekuju. Je li nama stalo do te žene? Vrijedi li ona?

Od devedesetih naovamo stvara se slika o civilnom društvu kao neprijatelju Hrvatske. Sjećam se kad sam sudjelovala u organizaciji drugog splitskog Pridea, pričalo se da Domine dobivaju , pa između 150 tisuća i 300 tisuća eura za organizaciju Pridea , a mi, naravno, ni lipe nismo dobile, jedino smo dobile potporu da ugradimo videonadzor od jedne američke organizacije koja promiče ženska prava, jer nam se prijetilo.

Udruge daleko veći novac povlače iz EU fondova, donose ga u Hrvatsku i u njoj plaćaju porez

A brojke govore koliko je smiješan napad na udruge; udruge zapošljavaju 20 tisuća ljudi, a iz državnog proračuna dobivaju 600 milijuna kuna. Međutim, daleko veći novac udruge povlače iz EU fondova i donose u Hrvatsku, i na koncu plaćaju porez. Lani je iz EU povučeno oko četiri milijarde kuna, a dobar dio tog novca povukle su upravo udruge. Većina udruga puno više novca uplaćuje u državni proračun nego što ga dobiva. Njihovo je poslovanje transparentno.

Zašto oni koji mole ispred bolnica i pozivaju na savjest protiv pobačaja, zašto ne mole i ne pozivaju na savjest ispred vojarni i ministarstva obrane protiv rata i ubijanja? Zašto? Jer živimo u patrijarhatu, jer je lakše udariti na slabiju kariku nego na moć i novac. Fascinantno je kako žene to ne vide i kako to prihvaćaju

Gdje će se zaustaviti, napad je izvršen i na neprofitne medije?
– To je neprihvatljivo, to je napad na slobodu govora. Atmosfera straha i pravne nesigurnosti i neizvjesnosti je već stvorena, svatko tko misli drugačije proziva se, Vlada se ne izjašnjava, tolerira prosvjede na kojima se uzvikuje za dom spremni i Rakićka idi u Srbiju. Opasno je, jako je opasno napadati manjinska prava i civilno društvo, mlade odgajamo da ne budu kritični, da ne propituju stvarnost.

Taj folklor služi i tome da zaboravimo da nemamo posla, da ne primamo plaću i da nitko ne zna program Vlade, ne znamo koji nas rezovi čekaju i što se krije iza riječi "reforma"

Odbijam prihvatiti da netko iz pozicija moći želi srušiti sve na čemu se radilo posljednjih 25 godina, a ne govorimo samo o zaštiti ljudskih prava i organizacijama koje su sudjelovale u kreiranju nacionalne politike i institucionalnih mehanizama za promicanje ravnopravnosti spolova. Udruge su preuzele čitav niz socijalnih funkcija države, brinu o potrebitoj djeci, o osobama s invaliditetom, o beskućnicima, o starijima i nemoćnim... Ovo se sve radi da bi se odužilo onima koji su im prikupili glasove.

Kardinal Bozanić u čestitki premijeru nudi suradnju u odgoju novih naraštaja, citiram: "U prevladavanju aktualne gospodarske krize potrebno je voditi računa o čovjeku, a posebno o obitelji koja ima nezamjenjivu ulogu u društvu i jedina može dati najadekvatniji odgovor na bolno demografsko pitanje hrvatskoga naroda. Katolička Crkva na sebi svojstven način otvorena je za suradnju na tom polju i daje svoj doprinos, posebno u odgoju novih naraštaja i u brizi za najpotrebnije. Vjernike katoličke vjeroispovijesti, koji čine najveći dio pučanstva Hrvatske, ustrajno potičemo na molitvu za Domovinu i ljude na vlasti."
– Mogu se oni moliti koliko hoće, jedini odgovor na negativan demografski trend i iseljavanje je ekonomska i socijalna stabilnost, a ne obitelj ni molitva. Kad budemo imali posao i socijalne servise i kad budemo zadovoljni životom, riješit ćemo negativnu demografsku sliku.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.