SDP je procijenio kako je ostanak Zlatka Hasanbegovića na poziciji ministra kulture, iako jako loš za Hrvatsku, korisniji za njih kao stranku u opoziciji pa stoga u Saboru neće pokrenuti proceduru za glasovanje o nepovjerenju. Komunikacijska stručnjakinja i SDP-ova disidentica Aleksandra Kolarić za Crol.hr komentira kako takve izjave izuzetno jasno pokazuju zašto je nužno da dođe do promjene u vodstvu SDP-a, jer, kako kaže, partikularni stranački interesi ne smiju doći ispred interesa društva.

Nakon što su Novosti objavile tekstove koje je ministar kulture Zlatko Hasanbegović pisao za list "Nezavisna Država Hrvatska" i njegovu fotografiju s ustaškom kapom spekuliralo se kako će oporba poslati u saborsku proceduru zahtjev za glasovanje o nepovjerenju njemu kao ministru.

No, od toga neće biti ništa, otkrio je za Novi list jedan neimenovani dužnosnik SDP-a.

SDP: ostanak Hasanbegovića je čisti zicer za opoziciju, nema smisla ponavljati priču iz Novosti

Naime, kako kaže dotični dužnosnik SDP-u "odgovara da Hasanbegović i dalje bude ministar kulture", iako je "jako loše za Hrvatsku da je čovjek poput Hasanbegovića član Vlade". Očito je puno bitnije to što je takav ministar "čisti zicer za opoziciju", kako kaže neimenovani SDP-ovac.

"Mi ga ne možemo smijeniti jer nemamo većinu u parlamentu. A što se čisto političkih odnosa tiče, logično je da smo zainteresirani da Hasanbegović što dulje ostane ministar. On je sa svojom popudbinom strašan teret sadašnjoj Vladi i stoga čisti zicer za opoziciju. U svakom ćemo trenutku moći upozoravati tko je Hasanbegović i što za Hrvatsku znači činjenica da je on ministar", kazao je za Novi list jedan SDP-ov dužnosnik.

U vodećoj oporbenoj stranci također procjenjuju kako je puno toga rečeno u vezi sa spomenutim tekstom i fotografijom u Novostima i da "nema smisla da se sve to ponavlja u Saboru", u slučaju da se zatraži glasovanje o nepovjerenju Hasanbegoviću.

"Mi bismo mogli ići s tim u parlament i ponoviti sve argumente što smo ih dosad iznosili protiv Hasanbegovića, napraviti predstavu za javnost, no kad to dođe na dnevni red više to neće biti aktualno. Možda bismo samo izazvali kontra efekt. Bolje je zato da s vremena na vrijeme podsjetimo tko je u Hrvatskoj ministar kulture, a on će nam sigurno za to dati materijala".

Aleksandra Kolarić: stavljanje partikularnih stranačkih interesa ispred društvenih je loše i za državu i za SDP

Aleksandra Kolarić, komunikacijska stručnjakinja i SDP-ova disidentica za Crol.hr kaže kako ta izjava pokazuje izuzetno jasno zašto je nužno da mora doći do promjene u vodstvu SDP-a.

"Sasvim je jasno prema novinaru koji ju je prenio, a koji je godinama funkcionirao kao trbuhozborac Zorana Milanovića, da ta anonimna izjava dolazi direktno od Milanovića ili nekog od njemu najbližih suradnika.

Politički stavovi koji interes društva podvrgavaju partikularnim stranačkim interesima na kraju su uvijek štetni, ne samo za državu nego i za tu stranku u ovom slučaju SDP. Takvi stavovi 'tim gore tim bolje' su krajnje politički neodgovorni i pokazuju bezobzirnost spram nužnosti otvorene i civilizirane javne diskusije o temeljnim vrijednostima našeg društva".

Kolarić dodaje kako SDP "koji vodi brigu o jačanju tolerancije i o progresivnim vrijednostima u društvu, među koje definitivno spada i antifašizam", mora u svom političkom cilju jasno imati raspravu o tome u parlamentu, "ali ne na razini diskusije iz kvartovskih kladionica ili teatralnih Stazićevih monologa, niti na razini prepotentnih prepucavanja šefa stranke, nego na razini argumentirane i čvrste rasprave koja će doprinijeti raščišćavanju 'nedoumica' u javnosti o temeljnim vrijednostima našeg društva", komentirala je za CroL.hr.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.