Tri bivše prve dame Poljske osudile su prijedlog dodatnog pooštrenja postojećeg zakona o pobačaju, koji je već i sadašnjoj formi najrigidniji u čitavoj Europi, poručivši u otvorenom pismu kako bi se time samo "pogoršala ženska tragedija".

"S velikom zabrinutošću gledamo na ideju da se odustane od kompromisa iz 1993. o zakonu protiv pobačaja", napisale su bivše prve dame Danuta Wałęsa, Jolanta Kwaśniewska i Anna Komorowska u otvorenom pismu, piše Guardian.

Prema postojećem zakonu, koji je vrlo restriktivan i smatra se kompromisom između države i Katoličke crkve, pobačaj je dopušten samo ako je trudnoća rezultat silovanja ili incesta, ako je ugroženo majčino zdravlje ili u slučaju teške deformacije fetusa.

Wałęsa predsjedniku vladajuće stranke: Što možeš znati o životu pčela ako ne živiš u košnici?

Prema prijedlogu građanske pro-life inicijative koji je upućen Parlamentu, a zdušno ga podupire tamošnja Katolička crkva, praktički se traži potpuna zabrana pobačaja, a predlažu se i zatvorske kazne do pet godina za one koji obavljaju pobačaj.

Danuta Wałęsa, supruga bivšeg poljskog predsjednika i dobitnika Nobelove nagrade za mir, Lecha Wałęse, komentirala je izjave Jarosława Kaczyńskog, predsjednika vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda, koji nije oženjen.

"Pozivam te da se urazumiš. Nemaš djece niti suprugu. Što možeš znati o životu pčela ako ne živiš u košnici?", poručila mu je prilikom gostovanja na Radio Zet.

Diljem Poljske su održane masovne demonstracije kao reakcija na ovu inicijativu za zabranom pobačaja, a prosvjednice su na njima mahale žičanim vješalicama kako bi podsjetile da su žene u prošlosti bile prisiljene i na taj način izazivati pobačaj zbog čega su brojne izgubile život.

Nemojte prisiljavati žene da rode nakon što su silovane

Feminističke organizacije su istaknule kako godišnje između 100.000 i 150.000 žena obavi ilegalni pobačaj u Poljskoj ili zbog toga odlaze u inozemne klinike, jer je broj pobačaja u zemlji koja ima 38 milijuna stanovnika zakonski ograničen na 700 do 1.800 na godinu.

"Svaki abortus je tragedija ali ne smijemo pogoršavati žensku tragediju tako što ćemo ih prisiljavati da rode dijete nakon što su silovane ili da tako riskiraju vlastiti ili život i zdravlje djeteta", poručile su supruge bivših poljskih predsjednika Aleksandera Kwaśniewskog, Bronisława Komorowskog i Wałęse.

Liberalni zastupnici pozvali su suprugu aktualnog konzervativnog predsjednika Andrzeja Dude, Agatu, da se izjasni o aktualnom problemu, no iz predsjedničkog ureda su jasno poručili kako ona neće davati nikakve komentare.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.