Slovačka je zbog blizine te liberalnih zakona o pobačaju i niskih cijena u usporedbi sa zemljama zapadne Europe, omiljeno odredište za Poljakinje koje žele obaviti pobačaj.

Taj se trend zasigurno neće promijeniti ni idućih godina s obzirom da poljska konzervativna vlada namjerava dodatno ograničiti pravo na pobačaj, koji neće biti dozvoljen, primjerice, čak ni u slučaju kad je trudnoća posljedica silovanja.

Usprkos zakonima koji su izuzeto restriktivni, broj žena koje obave pobačaj nije u padu, a s druge strane nema naznaka o povećanju broja pobačaja u Slovačkoj. Zapravo ta je brojka iz godine u godinu sve manja, piše Slovak Spectator.

"Trudnica nije kazneno odgovorna zbog pobačaja", piše na poljskoj internetskoj stranici Klinika-Ginekologiczna.com o obavljanju pobačaja u Slovačkoj. Također napominju kako poljski kazneni zakon "ne omogućuje kažnjavanja osoba koje su imale pobačaj u zemlji koja zakonski dopušta takav postupak".

Brz postupak, minimalna dokumentacija i zajamčena diskrecija

Ta je informacija jako bitna za sve zainteresirane Poljakinje. Poljski tjednik Polityka izvjestio je 2011. o slučaju trojice ginekologa koji su kažnjeni zatvorom zbog ilegalnih pobačaja. Osim činjenice kako je pobačaj potpuno legalan u Slovačkoj, Poljakinje tamo odlaze i zbog minimalne potrebne dokumentacije te zajamčene diskrecije.

Privatna klinika MediKlinik iz slovačkoga grada Levice na internetskoj stranici otvoreno reklamira postupak obavljanja pobačaja, no nisu željeli odgovarati na novinarska pitanja, dok je druga klinika za pobačaje iz grada Banská Bystrica čak izbrisala adresu s internetske stranice nakon što su ih novinari kontaktirali.

No, poznato je kako je trošak abortusa u klinici u Levicu 370 eura, što je upola manje nego na zapadu Europe.

I dok je broj pobačaja na nacionalnoj razini u Slovačkoj 5,3 na tisuću žena, u gradu Levice ta stopa iznosi 13,9 pobačaja na isti broj žena, prema podacima Nacionalnog zdravstvenog informativnog centra.

Takva razlika pokazuje kako je Slovačka podijeljena na dva područja: konzervativni sjever gdje gotovo uopće nema pobačaja i liberalni jug gdje je uz čitavu granicu s Mađarskom zabilježen nadprosječni broj pobačaja.

Osim povoljne cijene MediKlink klijenticama iz Poljske nudi brzi postupak, pa se žena može još istog dana vratiti kući, osim ako ne poželi ostati još jedan dan u bolnici uz dodatni trošak.

Broj pobačaja koje obave Poljakinje nije službeno poznat

Čak ni središnji zdravstveni centar ne raspolaže podacima o točnom broju žena koje zbog pobačaja dolaze iz Poljske u Slovačku. Znaju samo kako je prošle godine obavljeno 7004 pobačaja, od kojih su njih 7002 obavile žene sa stalnim boravkom u zemlji. To bi značilo kako su samo dvije strankinje obavile pobačaj u Slovačkoj, što je prilično nevjerojatno i pokazuje dugoročni problem s neprijavljivanjem podataka središnjem zdravstvenom informacijskom centru od strane zdravstvenih ustanova.

Poljski mediji procjenjuju kako je broj pobačaja koje Poljakinje obave u Slovačkoj od 70 do 80 posto viši od službene statistike.

Važno je napomenuti kako je usprkos liberalnim zakonima broj pobačaja u Slovačkoj u stalnom opadanju. Dok ih je 1997. bilo 20.855, u 2015. ih je bilo nešto više  od 7000. U Poljskoj je situacija sasvim obratna: dok su pobačaji gotovo zabranjeni u prosjeku ih se godišnje obavi 180.000, prema neslužbenim podacima Wande Nowicke Iz Poljske federacije žena i obiteljskog planiranja.

Takozvani "abortus turizam" zaštićen je zakonima Europske unije prema kojima građani EU imaju pravo tražiti liječenje u drugim državama. 

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.