Gotovo godinu dana nakon povijesne odluke američkog Vrhovnog suda čak 53 posto populacije SAD-a u dobi od 65 godina i više podržava bračnu jednakosti što je najveća brojka zabilježena u toj skupini u zadnjih 20 godina od kada institut Gallup provodi istraživanje na ovu temu.

Rezultati novog Gallupovog istraživanja otkrivaju kako 53 posto ispitanika u SAD-u u dobi od 65 godina i više podržava bračnu jednakost i smatra kako bi istospolni parovi trebali uživati ista prava kao i oni u tradicionalnim brakovima. 

To je prvi put od 1996. , kad je provedeno prvo Gallupovo istraživanje na ovu temu, da većina starije populacije u SAD-u smatra kako istospolni brakovi trebaju u potpunosti biti zakonski priznati. Najveća podrška bračnoj jednakosti od 83 posto zabilježena je u populaciji u dobi od 18 do 29 godina.

U istraživanju provedenom 2014. bračnu jednakost podržavalo je 42 posto starijih Amerikanaca, dok je prije 20 godina njih samo 14 posto izrazilo svoju podršku.

Snažna podrška bračnoj jednakosti utjecat će i na predsjedničke izbore

Gallupov analitičar Justin McCarthy smatra kako će snažna podrška bračnoj jednakosti diljem SAD-a imati veliki utjecaj na predsjedničke izbore. Naime, 23 posto ispitanih izjavilo je kako će glasati isključivo za kandidata koji dijeli njihove stavove po pitanju gej brakova, a njih 44 posto kaže kako je to jedan od bitnih faktora.

"Jačanje podrške bračnoj jednakosti ove godine pojednostavljuje to pitanje predsjedničkim kandidatima Demokratske stranke. Osim što se većina demokrata slaže oko bračne jednakosti, kandidati ne moraju strahovati ni o stavu koji je o tome zauzela većina birača", piše Huffington Post.

Poznata je burna povijest republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa s LGBT zajednicom, a McCarthy vjeruje kako je "oštro protivljenje" te stranke bračnoj jednakosti "idealno okruženje" za njihovog favorita.

McCarthy je istaknuo kako je Trump sudjelovao na istospolnom vjenčanju, te dodao: "To je značajno udaljavanje od stavova koje je zastupao njegov donedavni glavni suparnik, Ted Cruz, koji je rekao kako se nikad ne bi odazvao pozivu na gej vjenčanje".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.