Delegati na republikanskoj konvenciji u utorak su u Clevelandu službeno imenovali Donalda Trumpa kandidatom za Bijelu kuću, što je i službena potvrda da je populistički milijarder preuzeo stranku. No, teško da će taj 70-godišnji wannabe predsjednik SAD-a svojom ekstremno homofobnom političkom platformom ostvariti obećanje i "ponovno učiniti Ameriku velikom".

Baš kao što je i, sad službeni kandidat republikanaca za predsjednika SAD-a, Donald Trump, nesumnjivo ekstreman u svojim stavovima, posebno prema LGBT osobama, kao i svim manjinskim skupinama u globalu, nimalo ne čudi da mu je takva i politička platforma. Upravo su homofobija i uskraćivanje temeljnih građanskih prava LGBT osobama središnja tema platforme.

Već na samom početku tog dokumenta, koji je NY Times proglasio i najekstremnijim u dosadašnjoj povijesti Republikanske stranke, postaje jasno kako ta stranka s Trumpom na čelu želi vratiti LGBT osobe natrag "u ormar" jer to je, prema njima, jedino što nedostaje Americi da bi ponovo postala velika, kako njihov predsjednički kandidat najavljuje u svom sloganu "Make America Great Again". 

 

U platformi, koja simbolizira načela i ambicije Republikanske stranke, izričito se navodi kako ne priznaju odluku Vrhovnog suda "o redefiniciji braka" i najavljuje poništenje bračne jednakosti u SAD-u, jer treba priznati samo "brak kao zajednicu između muškarca i žene".

Autorima platforme evodentno je potpuno nebitno mišljenje velike većine Amerikanaca (61 posto) koji podržavaju bračnu jednakost, baš kao i većine mladih republikanaca. 

 

Također se protive "diskriminaciji" koju država provodi protiv tvrtki koje odbijaju prodati svoje proizvode ili usluge osobama za potrebe koje "nisu u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjima", a slažu se i s provođenjem tzv. "konverzivne terapije" kojom se "liječi homoseksualnost".

Mediji ocjenjuju kako su republikanci ovom platformom pokazali kako uopće nisu u dodiru s američkom stvarnošću i kako dokument koji je lišen zdravog razuma nije ono što je potrebno narodu za bilo kakav oblik političkog napretka. 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.