Kao što je bilo i najavljeno, u ponedjeljak diljem Poljske žene štrajkaju, odjevene u crno i mašući crnim zastavama. Razlog tome je, podsjetimo, predložena potpuna zabrana pobačaja. U protestima su im se pridružili i muškarci na ulicama Varšave, Gdanjska i drugih gradova, a imaju i potporu građanki i građana drugih zemalja.

Današnjem općem štrajku prethodile su subotnje demonstracije pred zgradom parlamenta u Varšavi, gdje su žene odjevene u crno u znak protesta zbog gubitka reproduktivnih prava, a upozorile su i kako će mnoge od njih biti izložene smrtnoj opasnosti ako rigidan prijedlog zabrane pobačaja prođe, javlja Guardian.

Podsjetimo, pobačaj u Poljskoj bio je zabranjen sve do 1993. kad je donesen novi, još uvijek aktualan, zakon koji ga dopušta samo u slučajevima silovanja ili incesta, ako trudnoća predstavlja rizik za majčino zdravlje ili ako je fetus teško deformiran. Iako je i sad to jedan od najstrožih zakona o pobačaju u čitavoj Europi podržava ga 74 posto stanovnika.

Prijedlogom novog zakona, koji je poljski parlament u kojem većinu drži vladajuća konzervativna desničarska stranka Pravo i pravda (PiS) pustio u proceduru, pobačaj bi bio zabranjen i u spomenutim okolnostima.

b

Premda je bilo teško ostvariti cilj općeg štrajka u manjim, ruralnim sredinama, koje su i konzervativnije, u ponedjeljak ujutro je štrajk u gradovima bio masovan. Tako su se i neke voditeljice privatne televizije TVN24 na ekranima pojavile odjevene u crno, a jedan je restoran u Vroclavu i muzej u Krakovu ostao zatvoren kako bi zaposlenice mogle sudjelovati u općem štrajku.

U Čenstohovi, možda najkatoličkijem poljskom gradu, gradska je uprava izvijestila kako na posao nije došlo 60% zaposlenica.

Mnoge žene koje su ipak došle na radna mjesta odjevene su u crno. Na društvenim mrežama se pod hashtagom #CzarnyProtest javljaju građanke i građani iz drugih zemalja, pa se, primjerice, protestira u Bruxellesu i Bologni, a u poslijepodnevnim satima pridružit će se i Zagreb. Akciju podrške Poljakinjama u Hrvatskoj organizira inicijativa "Obrani pravo na izbor" a održat će se u Zagrebu, na uglu Varšavske ulice i Cvjetnog trga, s početkom u 18 sati.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.