U prvom velikom intervjuu nakon pobjede na predsjedničkim izborima u SAD-u, Donald Trump je s Leslie Stahl u CBS-ovom talk showu "60 Minutes" u nedjelju govorio o brojnim temama među kojima su bile odnos medija prema njemu, politika prema ilegalnim imigrantima, nasilje prema muslimanima i Lationoamerikancima, ali i bračna jednakost te pravo na pobačaj.

Podsjetimo, jedan od strahova američkih LGBT građanki i građana u postizborju bio je da će Trump, putem imenovanja desnih i konzervativnih kandidata za Vrhovni sud, "obrnuti kotač" napretka, odnosno da će se u njegovu mandatu pred sutkinjama i sucima ponovno naći predmeti poput prava transrodnih osoba, antidiskriminacijskih zakona i bračne jednakosti.

Tome se ponadala i organizacija National Organization for Marriage (NOM) koja je u četiri točke svog "plana" opisala upravo to – " poništavanje neustavne odluke Vrhovnog suda kojom je naciji nametnut istospolni brak".

Na pitanje o protestima koji se trenutačno odvijaju diljem SAD-a i strahu pojedinih skupina, primjerice Afroamerikanaca i muslimana, Trump je odgovorio kako "misli da je strašno to što se događa", ali i kako "mediji 'pumpaju' priče" te kako su ti strahovi, "neki fabricirani, neki ne, posve neutemeljeni", i zaključio je kako je ljude strah "jer ga zapravo ne poznaju", i poručio im je da se "ne trebaju bojati".

On je "za život", a i novoimenovani suci će dijeliti njegov stav

Kad je Stahl spomenula da strah osjeća i LGBT populacija, Trump je podsjetio kako "ih je spomenuo na nacionalnoj konvenciji Republikanaca": "To je bilo sjajno. Ja sam ih, znate, podržavao".

"Mislim da ih muči pitanje bračne jednakosti. Podržavate li bračnu jednakost?", pitala je dalje Stahl.

"To je irelevantno jer je već uređeno zakonom, na Vrhovnom sudu. Mislim, to je riješeno", odgovorio je Trump, a na dodatno pitanje o njegovu imenovanju sudaca, više-manje je ponovio isto: "To je riješeno, ti predmeti su bili pred Vrhovnim sudom. Meni je to u redu".

O temi pobačaja, kad ga je Leslie Stahl podsjetila kako je u kampanji govorio da će imenovati suce koji se pobačaju protive, Donald Trump je kazao kako je on "za život" te da će i suci biti istog stava:

"Ako se odluka o pravu na pobačaj promijeni, to će se vratiti saveznim državama, da svaka za sebe odluči", dodao je.

Na pitanje znači li to da neke žene neće moći prekinuti trudnoću te da će zato morati ići u drugu državu, Trump je odgovorio da "možda hoće", a kad ga je Stahl pitala misli li da je to u redu, neodređeno je rekao kako "ćemo vidjeti što će se dogoditi" jer je "pred njima veoma dug put".

Transkript čitavog razgovora s novoizabranim američkim predsjednikom u cijelosti pročitajte ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.