Prvo zastupničko pitanje SDP-ovog Bojana Glavaševića koje je uputio ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek odnosilo se na sve češći govor mržnje u javnom prostoru, ali i zločinima iz mržnje nad LGBT osobama te nacionalnih manjina. U kratkom razgovoru za Crol.hr on govori zašto se odlučio upravo na takvu temu koju bi drugi možda zbog situacije u kakvoj se zemlja nalazi ocijenili nebitnom, zašto za njega LGBT prava ni na koji način nisu u suprotnosti s kršćanskim konceptom ljubavi i drugim temama.

"Moj politički interes je, što se vidi u odborima kojih sam član, prije svega vezan za ljudska prava, zatim za kulturu, znanost i obrazovanje i za medije. I moje je mišljenje da su LGBT prava jedna od posljednjih bitaka za temeljna ljudska prava koja su u cijelom svijetu dovedena u pitanje. Čitav svijet je u velikoj neravnopravnosti, ali jedno od temeljnih ljudskih prava koje je posvuda dovedeno u pitanje su prava LGBT osoba", objasnio je Glavašević.

Ističe kako je u Hrvatskoj to bilo osobito vidljivo u posljednjem periodu i nastavlja biti vidljivo, a povod njegovu pitanju bio je izvještaj OSCE-a u kojem su napadi na LGBT osobe bili apostrofirani kao problem. To je, kaže, trebalo istaknuti.

LGBT prava ni na koji način nisu u suprotnosti s kršćanskim konceptom ljubavi

"Cijeli život su za mene i moju generaciju LGBT prava uvijek bila neupitna. Zaista me boli kad vidim da je to dovedeno u pitanje. Mislim da se to tiče svih. Ja sam Hrvat, katolik, vjenčan sam u Katoličkoj crkvi, moje dvoje djece je kršteno, ali i uza sve to nikad nisam doživljavao da su LGBT prava i na koji način u suprotnosti s kršćanskim konceptom ljubavi. Hoće li se netko s tim složiti ili ne, to nije moj problem", poručuje.

Objašnjava kako je svoje prvo zastupničko pitanje odlučio posvetiti prije svega govoru mržnje, a kad se u Hrvatskoj govori o govoru mržnje, nemoguće je u istu rečenicu ne staviti nacionalne manjine i LGBT osobe jer su to danas temeljne mete govora mržnje u Hrvatskoj, smatra.

Moje je mišljenje da su LGBT prava jedna od posljednjih bitaka za temeljna ljudska prava koja su u cijelom svijetu dovedena u pitanje. Čitav svijet je u velikoj neravnopravnosti, ali jedno od temeljnih ljudskih prava koje je posvuda dovedeno u pitanje su prava LGBT osoba

Nakon toga bilo je brojnih pozitivnih reakcija, a ima i onih koji smatraju da se trebao kandidirati za predsjednika SDP-a. On pak misli drukčije jer smatra da to u ovom trenutku za njega ne bi bila prava stvar:

"Kandidirao sam se za članstvo u predsjedništvu SDP-a jer mislim da je to format u kojem mogu doprinijeti. Bez 'fige u džepu', mislim da sam prekratko u stranci da bih se mogao kandidirati za predsjednika. U ovom trenutku sam član SDP-a kraće od godinu dana, i bez obzira što sam već dugo socijaldemokrat po uvjerenju, to je ipak nešto što ljudi gledaju".

Gdje su (bili) SDP-ovci?

Osim toga, veli, smatra da za tako nešto čovjek mora imati malo više "utakmica u nogama" i barem jedan saborski mandat iza sebe: "To je iskustvo u više grana politike za koje smatram da je bitno i mislim da borba za vlastita uvjerenja ne mora nužno dolaziti s nekakvom 'teškaškom' funkcijom".

Nismo mogli ne primijetiti kako je na Aktualnom satu bilo veoma malo njegovih stranačkih kolegica i kolega. Pitamo ga zašto je tome tako.

Ja sam Hrvat, katolik, vjenčan sam u Katoličkoj crkvi, moje dvoje djece je kršteno, ali i uza sve to nikad nisam doživljavao da su LGBT prava i na koji način u suprotnosti s kršćanskim konceptom ljubavi. Hoće li se netko s tim složiti ili ne, to nije moj problem

"U svakom slučaju bi oporba morala biti prisutna, pogotovo na Aktualnom satu, jer je to jedna od situacija gdje u Saboru imamo cijelu Vladu. Ja sam siguran da će u budućnosti to biti drugačije. Trenutačno su nam okolnosti za stranku takve kakve jesu, biramo novo vodstvo i mnogi članovi Kluba zastupnika su uključeni u kampanje", pojasnio je, ali i dodao kako to nije isprika:

"Smatram da na jedan taj dan, na jedno popodne, se stvarno moglo odvojiti vremena za to, ali ponavljam, siguran sam da će u budućnosti to biti drugačije", kazao nam je završno Bojan Glavašević.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.