Katolička televizija Laudato TV, koju je osnovala kontroverzna Ksenija Abramović, redovito emitira emisiju “Božanstvena komedija” u kojoj se mladi katolici većinom neuspješno okušavaju u satiri i pokušajima humora. Naravno, na Laudato TV smatraju da spomenuta emisija “pokazuje svježe, kreativno lice Crkve, otvorene razgovore o različitim društvenim temama, a elementi satire kojima je emisija biti protkana nisu usmjereni na ismijavanje osoba, nego na ismijavanje određenih ideja koje urednički trio smatra štetnima".

Nedavno je tako Laudato TV objavila “intervju/okršaj” između predsjednice udruge U ime obitelji Željke Markić i jednog od suradnika “Božanstvene komedije” (stanoviti Ivan K.), u kojoj on glumi novinara koji postavlja teška i kritički intonirana pitanja u stilu Aleksandra Stankovića. Sve zajedno je ispalo smiješno ne zbog toga kako je skeč zamišljen, nego zbog prozirnog pokušaja da se opravda društveno-političko djelovanje Željke Markić.

Dio tog nehotično satiričnog dijaloga vrijedi citirati. Ivan K. odmah na početku pita: “Gospođo Markić, zašto vi mrzite homoseksualce?”, a onda slijedi antologijski odgovor prvakinje klerikalnih snaga u Hrvatskoj: “Ja ne mrzim ni homoseksualce ni bilo koga drugoga. Kad se kaže 'mrziti', to bi značilo da nekome želiš nešto zlo, a ja ni njima ni nikome drugom ne želim nešto zlo".

"Mi o homoseksualcima govorimo na argumentiran, civiliziran način i s poštovanjem"

"Ali toliko ste lošega pod navodnicima, toliko ste štete napravili toj osjetljivoj zajednici…”, inzistira Ivan K.

"Ali gdje vi to vidite štetu? Ja baš mislim suprotno, da smo im mi jako puno koristili u smislu da na jedan argumentiran, civiliziran način i s poštovanjem govorimo o njima”, objasnila je Markić, koja je homoseksualce onda opisala ljude koji "odaberu taj životni stil".

Nakon toga slijedi još malo lažnog postavljanja potpitanja, u kojima se opet nehotično razotkriva kakve verbalne manipulacije u svojim nastupima Markić koristi. Ona na pitanje o posvajanju djece npr. kaže “Eto vidite kako vas dijete uopće ne zanima, koliko ste agresivni”, što je njezina standardna taktika kojom neistomišljenike optužuje kao nekakve agresivce, pa tako počesto govori o "agresivnim homoseksualnim aktivistima”.

Ubrzo nakon toga Markić izriče i očitu laž u vezi s pitanjem o Zakonu o životnom, partnerstvu te kaže da je on "nametnut politički kako bi se građanima Hrvatske koji su izašli na referendum i Ustavom zaštitili brak – gotovo 70 posto glasača u Hrvatskoj je to odlučilo – poslala poruka da nije važno što oni misle”. Naravno, nikakve veze s istinom nema tvrdnja da je "gotovo 70 posto glasača u Hrvatskoj" podržalo ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, s obzirom na to da je na referendum izašlo tek 37,9 posto glasača. Također, Markić je u kameru ponovila kako "izjednačavanje istospolne veze i braka nije u redu" te da je to "varanje i muljanje javnosti".

U videu od četiri i pol minute Markić je još uspjela izjaviti kako joj “ne bi bilo svejedno” da se jedan od njezinih sinova vjenča sa Srpkinjom jer “sva istraživanja pokazuju da bolje funkcioniraju oni brakovi koji se stvaraju unutar sličnih”. Na kraju je zaključila da svatko može imati luksuznu vikendicu poput nje na otoku Šipanu "ako hoće puno raditi".

Tijesto od pizze na dječjim stražnjicama i ostale nebuloze šefice Laudato TV-a

I za kraj, podsjetimo tko je već spomenuta Ksenija Abramović, pokretačica Laudato TV-a.

Ona se u hrvatskoj javnosti istaknula kao predvodnica inicijative "Ne dirajte djecu", koja se zalagala protiv uvođenja seksualnog odgoja u škole, te u organizaciji promocija knjige “Seksualna sabotaža” šarlatanke Judith Reisman.

Abramović je 2014. na predstavljanju Reismaničine knjige u Dubrovniku izjavila sljedeće: “Ja sam nedavno bila na jednom seminaru u Londonu, gdje sam razgovarala s kolegama iz Njemačke. To je zaista, to što se tamo radi nije daleko od nas, nije daleko od nas! Dakle, na satu, ovo, samo ću reći ovo i ne bih više o tome... Dijete od devet godina, sat domaćinstva, mijesi se tijesto za pizzu. Mijesi se sa strane i onda, dok još ima onih grudica, stavi se stol ispred razreda, djetetu skinu gaćice i na stražnjici od djeteta završi se to tijesto od pizze, miješanje tijesta od pizze. Na taj način se pokazuje koliko se treba riješiti straha od bilo kakvog dodira, pa i pizze na stražnjici. To je prestrašno, to je ono što nas čeka! Jovanović se nekoliko puta pozvao na to da bi volio u hrvatskim školama implementirati spolni odgoj po uzoru na onaj u Njemačkoj".

To su, naravno, potpune izmišljotine, kako su pokazala istraživanja hrvatskih medija. Abramović je kao potporu svojoj tvrdnji objavila 19-stranični priručnik socijalnih pedagoga Olivera Wolfa i Cornelije Weller iz Leipziga, u kojemu nema riječi o tome da su djeca gola niti da se ikome pred razredom skidaju gaćice, nema nikakvog tijesta, a kamoli da se ono mijesi na goloj stražnjici djeteta. Doslovno sve što je Abramović tada izjavila bila laž.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.