Čini se da konačni prijedlog Zakona o udomiteljstvu neće biti na dnevnom redu plenarne sjednice zakazane za idući četvrtak. Razlog je oštro protivljenje HNS-a predloženom rješenju prema kojem životni partneri u definiciji udomiteljske obitelji nisu izrijekom navedeni kao zajednica koja ispunjava uvjete da bi udomila dijete.

"Partnerima u vladajućoj koaliciji najavili smo da HNS-u takvo rješenje nije prihvatljivo jer bi se njime derogirao cijeli Zakon o životnom partnerstvu, kao i pojedine ustavne odredbe. To je naš čvrsti stav i od njega ne odustajemo. Dogovorili smo da ćemo s partnerima nastaviti konzultacije u utorak te će, ovisno o ishodu razgovora, biti odlučeno hoće li prijedlog Zakona u četvrtak biti raspravljen na plenarnoj sjednici", kazao je Milorad Batinić, šef Kluba saborskih zastupnika HNS-a Jutarnjem listu.

U praksi će se status udomitelja odobravati i istospolnim parovima?

Ovakav prijedlog zakona, dodao je, bila bi izravna diskriminacija životnih partnera. U HNS-u apsurdnim smatraju, kaže Batinić, da zakon propiše kako samac može biti udomitelj, a legalno priznata obiteljska zajednica ne može.

Podsjetimo, Crol.hr je u rujnu svim parlamentarnim strankama poslao upit o tome što misle o o udomljavanju u istospolne obitelji, no i nakon mjesec dana čekanja nije odgovorio nitko osim GLAS-a i HNS-a. Potonji su tom prilikom rekli kako će o mogućnostima unaprjeđenja spomenutog zakona razgovarati s koalicijskim partnerima.

Jutarnji navodi i jednu zanimljivu pojedinost, a ta je da se tijekom javne rasprave o Zakonu o udomiteljstvu neslužbeno moglo čuti da će se u praksi, bez obzira na definiciju, odobravati status udomitelja i istospolnim parovima, ako oni pokažu interes, jer će se centri za socijalnu skrb moći pozivati na odredbe Zakona o životnom partnerstvu.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.