Biskupi Hrvatske biskupske konferencije objavili su svoju poruku za parlamentarne izbore, a svojevrsne naputke "kako i za koga glasati" objavili su u sedam točaka.

Za početak biskupi navode kako žele povodom parlamentarnih izbora "podijeliti svoja promišljanja s članovima Božjega naroda, ali i s ljudima dobre volje" i pozivaju sve da iziđu na izbore. Odgovor na pitanje za koga glasati nude navodeći citate iz Starog zavjeta, primjerice kako"Mojsiju njegov tast Jitro savjetuje neka 'izabere iz svega naroda ljude valjane, koji se Boga boje, koji su pouzdani i nesebični, i neka ih postavi za predstojnike' ", te poručuju kao "na tragu tog povijesnoga iskustva" zaključuju da su društvu potrebni "predstavnici koji će mu odano služiti", jer "ništa ne može toliko nauditi državi koliko nepoštenje i dodvorništvo, te himba i licemjerje", navode biskupi u svojoj preporuci, prenosi IKA.

Nepravedni građanski zakoni i neupitna zaštita braka kao zajednice muškarca i žene

Zabrinjava ih "loša demografska slika naroda", te su svjesni brojnih problema u trenutku održavanja izbora, a zamijetili su i kako "raste i broj siromašnih građana i onih koji su u dužničkom ropstvu, kao i problemi izbjegličke krize i gospodarske migracije". No, to, kažu nije razlog za "ravnodušnost i napast malodušja", te "posebice dojam i uvjerenje da se ništa ne može učiniti ni promijeniti".

Bitno je, poručuju biskupi, proučiti izborne programe te "valja poduprijeti one programe i dati glas onim političarima koji ulijevaju najveće povjerenje da će ispuniti obećanja". Tu je i neizostavni naputak kako vjernici trebaju dati povjerenje " onima koji se zauzimaju za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene, koji promiču kulturu života dugoročnom pronatalitetnom politikom, štite i promiču dostojanstvo žene".

Biskupi posebno upućuju birače da obrate pozornost da li kandidati "njeguju pravo na vjersku slobodu i slobodan izbor vjerskoga odgoja te pravo na priziv savjesti pred nepravednim građanskim zakonima koji prisiljavaju ljude da djeluju protivno vlastitim uvjerenjima u savjesti i zahtjevima moralnoga reda te naučavanja evanđelja".

Biskupi: "Izaberite valjane, pouzdane i nesebične predstojnike"

Također pozdravljaju uvođenje preferencijalnoga glasa što procjenjuju kao "pomak u demokratizaciji našega društva". Pozivaju saborske zastupnike da "ne podliježu ideološkim podjelama", te da "iznose punu istinu o Domovinskom ratu te njeguju poštovanje prema hrvatskim braniteljima i njihovim opravdanim zahtjevima" i da "sprječavaju rasprodaju nacionalnog bogatstva".

Biskupi na kraju svoje poruke pozivaju sve stranačke i nezavisne kandidate "da u predizbornoj kampanji očuvaju osobno dostojanstvo i čast u svojim nastupima", te da ne koriste aktualnu izbjegličku krizu u predizborne svrhe. Svećenike su pozvali da ne koriste crkvene prostore za predizborne aktivnosti, te da s vjernicima "mole za našu domovinu", kako bi izabrali "valjane, pouzdane i nesebične predstojnike koji će nas zastupati iduće četiri godine".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.