Transrodnim osobama bi uskoro trebalo postati puno lakše i brže prikupiti pozamašnu dokumentaciju koja im je potrebna u slučaju promjene oznake spola u dokumentima ili medicinske prilagodbe spola. Naime, kako doznaje Večernji list, stručna radna skupina izradila je listu specijalista iz područja psihologije, psihijatrije, endokrinologije, ginekologije i kirurgije, koju su odobrila sva stručna društva i još se samo čeka odobrenje ministra zdravlja Siniše Varge.

To je važan korak naprijed za sve transrodne osobe jer je bez nje Nacionalno zdravstveno vijeće odbijalo izdavati mišljenje ljudima koji su tražili pravno priznanje roda. Sada to više neće moći raditi i navodno će, kažu iz udruge Trans Aid, već na svojoj idućoj sjednici riješiti i desetak pristiglih zahtjeva za promjenu upisa spola. Jedna od stručnjakinja s liste je i psihologinja Nataša Begić Jokić, koja se godinama bavi transrodnim osobama.

"To je bitno i da transrodne osobe znaju kome se javiti, ali i radi Nacionalnog zdravstvenog vijeća da lakše donosi odluke", rekla je Begić Jokić i dodala kako je idući očekivani korak osnivanje kirurškog tima koji bi u Hrvatskoj mogao obavljati komplicirane operacije promjene spola.

Našim liječnicima nedostaje prakse u slučajevima promjene spola

"Imamo sreću da u susjednoj Srbiji radi dr. Miroslav Đorđević, svjetski priznati urolog koji se bavi takvim kirurškim operacijama i koji se i sâm ponudio da dođe u Hrvatsku i educira naše kirurge za takve zahvate. I s kojim naše Ministarstvo zdravlja već i surađuje kod dječjih operacija. Osobno sam radila s 12 osoba koje su promijenile spol i znam da ih je troje tu operaciju obavilo u Tajlandu, a ostalih devetero upravo kod dr. Đorđevića", kaže Begić Jokić.

Našim liječnicima nedostaje prakse u slučajevima promjene spola, no kirurški su neupitno spremni. Primjerice u KB Dubrava kažu kako su pojedini kirurški zahvati u transrodnih osoba poput ugradnje grudi u slučaju promjene spola iz muškog u ženski u toj zagrebačkoj bolnici uobičajeni kao i kad je riječ o suprotnim slučajevima.

U Hrvatskoj između 200 i 250 transrodnih osoba

"Naš dr. Srećko Budi vodi taj program i pacijenti se uglavnom javljaju direktno njemu. Uklanjanje dojki radi se relativno često, petnaestak operacija godišnje, a zahvat promjene spolovila nismo radili već dvije godine. Prije toga smo napravili dva spolovila, odnosno promijenili spol iz ženskog u muški", objasnio je prof. dr. Zdenko Stanec, predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB Dubrava napominjući kako imaju više upita za ovaj zahvat te da nema nikakve dvojbe o kirurškoj spremnosti naših liječnika za zahvat promjene spola. No, operacija promjene spola prema mišljenju struke treba doći tek kao zadnji korak u tranziciji.

"Prvi korak mora biti sve što možemo napraviti, a što nije trajno. Drugi je korak hormonska terapija koja može započeti tek nakon što je osoba godinu dana živjela u željenoj rodnoj ulozi, a tek onda možemo govoriti o kirurškoj promjeni spola", ističe psihijatar prim. dr. Goran Arbanas. Prema iskustvu iz njegove prakse u Hrvatskoj je između 200 i 250 transrodnih osoba i češće se mijenja, odnosno želi promijeniti spol od muškog u ženski.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.