Nakon tragedije u gej klubu u Orlandu, gdje je ubijeno najmanje 50 ljudi, raste strah i zabrinutost kako bi se sličan napad mogao ponoviti i na nekom od LGBT okupljališta u Ujedinjenom Kraljevstvu. Samo par sati prije velike povorke na Pride festivalu u Los Angelesu je uhićen muškarac s arsenalom oružja i eksplozivom, a policija u Singapuru istražuje ozbiljne prijetnje koje su početkom ovog mjeseca uoči Pink Dota upućene LGBT zajednici putem društvenih mreža.

Vlasnik lanca gej klubova u Ujedinjenom Kraljevstvu, Jeremy Joseph, ispričao je za BBC Newsbeat kako je nakon tragedije u Orlandu primijećena manja posjećenost u Londonu, iako policija uvjerava kako nema razloga za zabrinutost.

"Strahujemo kako bi se mogao pojaviti netko tko će pokušati sličan napad i ovdje. Problem je što takve napade izvodi samo jedna osoba koja želi izazvati što veće razaranje i ubiti što je više moguće ljudi", kaže Joseph. Stoga su izdali upozorenje posjetiteljima kako će sve stvari, poput torbi, ruksaka i ostalog, koje ostavljaju bez nadzora biti uklonjene.

To je mogao biti netko od nas

Strah se uvukao i među stalne posjetitelje gej barova, pa su tako Nathan, Vanessa i Ryan skoro odustali u odlaska u jedan nakon vijesti o tragediji u Orlandu, jer su se pitali koliko su doista sigurni.

"Opasnost postoji svugdje u svijetu ali činjenica kako se tako nešto dogodilo na gej okupljalištu dodatno nas straši. Nisam se osjećao nimalo ugodno i mogao sam si vrlo stvarno dočarati kako je to izgledalo", ispričao je Nathan.

"Šokirala nas je spoznaja kako je to mogao biti netko od nas", dodaje Ryan. Ipak su popili piće u gej baru, jer, kaže Vannesa "Svjesni smo kako je svijet danas vrlo zamršeno mjesto ali bar se možemo zabavljati".

Uhićen s arsenalom oružja prije dolaska na L.A. Pride

U međuvremenu, čini se kako je američka policija spriječila novu tragediju. Još uvijek istražuju što je s pravim arsenalom oružja i eksplozivnih materijala koje su pronašli u njegovom automobilu namjeravao 20-godišnji James Wesley Howell iz Indijane koji je planirao sudjelovati na L.A. Pride festivalu u zapadnom Hollywoodu, a uhićen je u Santa Monici, piše L.A.Times.

Policijski narednik, Saul Rodriguez, kaže kako je uhićeni rekao istražiteljima kako je krenuo na Pride festival, no ništa nije otkrio o tome što je tamo planirao učiniti. Novinari su u razgovoru s njegovim poznanicima otkrili kako je Howell pravi ljubitelj oružja, te kako mu je prošle godine izrečena i uvjetna kazna zbog toga što je susjedu prijetio pištoljem. Njegov prijatelj je rekao i kako je Howell biseksualac te kako nije imao ništa protiv gejeva i lezbijki.

Među objavama na društvenim mrežama nalaze se i one gdje uspoređuje Hillary Clinton s Adolfom Hitlerom, kao i brojne vezane uz teroije zavjere.

Povorka je ipak održana u nedjelju uz pojačane mjere sigurnosti, a istražitelji smatraju kako ovaj događaj ipak nije povezan s masakrom u Orlandu u kojemu je ubijeno najmanje 50 osoba.

Policija u Singapuru istražuje osobu koja želi vidjeti LGBT osobe "kako umiru za svoje ciljeve"

Singapurska policija potvrdila je kako je otvorena istraga protiv osobe koja je putem Facebooka uputila ozbiljne prijetnje sudionicima Pink Dota, godišnjeg skupa LGBT zajednice u tom gradu, piše Today Online.

Korisnik pod imenom Bryan Lim objavio je 4. lipnja, na dan održavanja Pink Dota, na Facebook stranici koja okuplja protivnike tog događaja slijedeće:

"Dozvolite mi da zapucam, želim ih vidjeti kako umiru za svoje ciljeve".

Taj njegov komentar netko je zatim postavio na službene stranice singapurske policije uz pitanje što poduzimaju po tom pitanju, na što je policija potvrdila kako su otvorili istragu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.