Foto: Crol"Zakon o životnom partnerstvu pozitivan je pomak u reguliranju obiteljskog života LGBT osoba, no predloženi tekst u svojoj je biti konzervativan", poručili su danas iz Udruženja Zagreb Pride na tiskovnoj konferenciji.

Koordinator Zagreb Pridea, Marko Jurčić, objasnio je kako je riječ o Prijedlogu zakona koji zapravo regulira već postojeće stanje kada je riječ o istospolnim parovima u Hrvatskoj i posve se uklapa u predizborna obećanja Kukuriku koalicije, ali da u njemu nema govora ni o braku ni o pravu na posvajanje.

Jelena Poštić iz Zagreb Pridea komentirala je današnji prijedlog Ive Josipovića da se u članak 62. doda stavak u kojem bi stajalo da se životnim zajednicama različitim od braka jamči pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu. "Zagreb Pride se ne slaže s ovim prijedlogom predsjednika Josipovića jer bi se ovime u Ustav unijela još jedna isključiva institucija", izjavila je Poštić.

Jurčić je napomenuo da se od samog početka zalažu da životno partnerstvu bude uključiva, a ne isključiva institucija, dakle otvorena i za istospolne i za raznospolne parove, te da žele životna partnerstva za sve parove. Međutim, Ministarstvo uprave i svi članovi i članice radne skupine za izradu zakona su odbili takav prijedlog, a isto se dogodilo i na javnoj raspravi.

Nedovoljni argumenti protiv prava na posvajanje

Ne vide ni dovoljno snažne razloge da se istospolnim parovima uskrati mogućnost zajedničkog posvajanja djece. "Očekujemo da će se u saborskoj proceduri prava koja su predviđena Prijedlogom Zakona o životnom partnerstvu proširiti i na pravo životnih partnera na posvajanje", poručili su.

S druge strane, zadovoljni su što će se Zakonom konačno prepoznati, regulirati i zaštiti obiteljski život LGBT osoba. "S obzirom na postojeći, ali ponižavajući i besmisleni Zakon o istospolnim zajednicama iz 2003., koji u praksi uopće i nije mogao biti proveden, Zakon o životnom partnerstvu će istospolnim parovima omogućiti veliku razinu prava koju svakako treba pozdraviti", kazali su.

Foto: arhiva

Naglasili su i da je u istraživanju, kojeg su ove godine proveli na gotovo 700 LGBTIQ osoba koje žive u Republici Hrvatskoj, njih 23 posto kazalo kako dijeli kućanstvo s životnim partnerom ili partnericom, a čak 53 posto ispitanih iskazalo namjeru za registriranjem svoje veze kao životnog partnerstva.

Osim toga velik dio ispitanih planira imati djecu, nešto malo više od jedne trećine, a oko pet posto ispitanih već ima djecu s kojim žive u zajednici s istospolnim partnerom ili partnericom.

Kreće kampanja informiranja javnosti

Zagreb Pride će u mjesecima koji dolaze, za vrijeme trajanja saborske procedure donošenja ovog zakona, raditi na informiranju javnosti o njegovom sadržaju i značaju za dio građana RH.

"Planiramo se sastati sa svim saborskim klubovima nakon Nove godine, stoga i ovim putem najavljujemo kako ćemo im poslati pozive za sastanke. Želimo svima pa i onima koji možda na kraju neće glasati za Zakon, predstaviti naše stavove, životna iskustva nas, LGBT građana/ki Hrvatske te ih podsjetiti da odlučuju o nečijoj životnoj sreći i sigurnijoj budućnosti", poručili su.

Najavljeno je i javno savjetovanje s LGBT zajednicom o Zakonu o životnom partnerstvu, koje će se održati 18. prosinca u zagrebačkom Kinu Grič, na kojem će se objasniti što sve ovaj Zakon sa sobom nosi.

"Uključit ćemo i pripadnice i pripadnike naše zajednice u sve javne akcije koje planiramo u sljedećih nekoliko mjeseci jer želimo hrvatskoj javnosti pokazati da je ovaj Zakon dobar za Hrvatsku i njezine građane/ke. On ništa nikome neće oduzeti, nego baš suprotno – omogućit će istospolnim parovima vrlo visoku razinu prava i, naravno, obaveza te djelovati iznimno pozitivno na prihvaćanje, nas, LGBT građana i građanki Republike Hrvatske", najavili su.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Već 16. godinu zaredom ILGA-Europe rangira zemlje prema razvoju zakonodavstva u sferi prava LGBT+

I treći mjesec ove godine bio je prepun zanimljivih izdanja. Donosimo crtice o najznačajnijim,

Guglam "napadi medvjeda u Hrvatskoj". U zadnjih 20 godina zabilježeno je otprilike pet takvih

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.