Centar za građanske inicijative Poreč održao je u utorak prosvjed protiv inicijative 40 dana za život, skupine građanki i građana koji se mole protiv pobačaja ispred bolnice u Puli.

''Smatramo da time ugrožavaju žensko pravo na izbor i odlučivanje o vlastitom tijelu i životu. U sekularnoj državi, a i općenito, vjerska uvjerenja spadaju u intimnu sferu svakog pojedinca/ke i ne bi se smjela nametati ostalim članovima/icama zajednice'', rekla nam je Nataša Vajagić, voditeljica projekata Centra za građanske inicijative Poreč.

Kaže kako nije došlo ni do kakvog sukoba s "molitvašima"', ali nam je ispričala kako su ih čitavo vrijeme snimali kamerom, a pale su i uvrede na njihov račun.

''Pokušavali su nam objašnjavati zbog čega su oni tu. Mi se, naravno, nismo s njima složili, pa su nam poručili da će se moliti i za nas. Vidi se da su instruirani što trebaju govoriti, a jedna nas je žena čitavo vrijeme i snimala. Druga nam je pak rekla da smo očito sve lezbijke i da ako smo se odrekle svoje maternice i jajnika da nemamo pravo tamo ni stajati. Očito nije zamijetila jednu našu trudnu aktivisticu'', ispričala nam je Vajagić.

Foto: Centar za građanske inicijative Poreč/Facebook

Neka mole za bolje uvjete života u kojima se žene mogu odlučiti na rađanje

Naglašava kako je jasno da žena koja se odluči na pobačaj donosi vjerojatno najtežu odluku u životu, a ovakvi prosvjednici i prosvjednice toj ženi nanose dodatnu traumu. Zakonom je ženama zajamčeno pravo na pobačaj, a upravo to pravo na siguran, legalan i dostupan pobačaj čuva ženske živote. Zabranom pobačaja ne smanjuje se njihov broj, već se povećava broj ilegalnih pobačaja, opasnih po život.

"Molitvašima" su stoga predložili konkretne akcije, umjesto molitve.

''Smatramo da, ukoliko članovi/ce inicijative '40 dana za život' žele pomoći ženama i stvoriti uvjete u kojima se žene mogu odlučiti roditi, trebaju moliti za bolje uvjete života, otvaranje novih jaslica i vrtića, besplatno čuvanje djece, javno financirano školstvo, novčanu pomoć i slično. Isto tako, konkretnije rezultate i stvarnu pomoć pružili bi recimo molitvom za dostupnost kontracepcije, edukaciju u školama, borbu protiv nasilja nad ženama, odnosno rodno uvjetovanog nasilja uzrokovanog patrijarhalnim društvom koje se često ogleda i u seksualnom nasilju nad ženama od strane muškaraca koji su uzimaju za pravo raspolagati ženskim životom'', poručila je Vajagić.

Foto: Centar za građanske inicijative Poreč/Facebook

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.