Žestoka rasprava oko zakona o pobačaju u Poljskoj nastavlja se u parlamentu te većinski katoličke zemlje gdje zastupnici raspravljaju o dvije suprotstavljene inicijative. Prva se zalaže za liberalizaciju zakona o pobačaju dok druga traži još stroži, iako je i ovaj postojeći jedan od najstrožih u čitavoj Europi.

Iako se vladajuća desničarska stranka Pravo i pravda (PiS), koja ima većinu u parlamentu, većinom zalaže za zabranu pobačaja, njezini čelnici su svjesni kako većina Poljaka podupire postojeći zakon. Točnije, njih čak 94 posto, kako su pokazala ispitivanja javnog mijenja koje je nedavno objavio časopis Newsweek Polska, piše EurActiv.

Aktualni zakon, koji je usvojen 1993., propisuje kako je pobačaj dopušten samo u slučajevima silovanja ili incesta, ako trudnoća predstavlja rizik za majčino zdravlje ili ako je fetus teško deformiran.

Ali, pro-life aktivisti traže da se pobačaj dopusti samo ako je ugrožen majčin život kao i povećanje maksimalne kazne zatvora za one koji ih obavljaju s dvije na pet godina.

Građanska inicijativa koju je u parlamentu podnio odbor Zaustavite abortus, savez različitih skupine protiv pobačaja, predviđa i zatvorske kazne za majke koje su iako bi suci mogli odustati od kazni u takvim slučajevima.

Podršku toj inicijativi dala je ranije ove godine i Katolička crkva, koja je vrlo utjecajna u toj zemlji, iako su se biskupi kasnije izjasnili protiv mogućnosti zatvaranja žena.

Za prijedlog dodatne restrikcije pobačaja prikupljeno pola milijuna potpisa

Vijeće Europe taj je prijedlog nazvalo "ozbiljnim nazadovanjem ženskih prava", a uslijedili su i brojni prosvjedi podržavatelja prava na izbor i pokretanje inicijative za liberalizaciju postojećeg zakona o pobačaju.

U zemlji s 38 milijuna stanovnika godišnje se obavi manje od dvije tisuće legalnih abortusa no udruge za ženska prava procjenjuju kako se čak 100.000 do 150.000 takvih zahvata obavi ilegalno ili u inozemstvu.

Prijedlog protiv pobačaja prikupio je gotovo pola milijuna potpisa potpore, iako je za otvaranje parlamentarne rasprave potrebno "samo" 100.000. Osim kažnjavanja liječnika koji obavljaju pobačaje, u prijedlogu je zatraženo i da državne i lokalne vlasti pruže podršku ženama i obiteljima s hendikepiranom djecom i onima koji su rođeni kao posljedica silovanja ili incesta.

Zastupnici traže i ograničenja za potpomognutu oplodnju

"Nadamo se kako će ta mjera biti usvojena što je prije moguće i da će stupiti na snagu prije kraja godine", izjavila je pro-life aktivistkinja, Sylwia Zborowska.

Konzervativni PiS već je podržao sličnu inicijativu ali tada je prijedlog propao jer je stranka do studenog prošle godine bila u oporbi. Sada su pak u PiS-u oprezni zbog izostanka javne podrške potpunoj zabrani pobačaja i skloni su tome da njihovi zastupnici odlučuju prema vlastitim uvjerenjima, bez jedinstvenog stranačkog stava.

Aktivisti prava na izbor ne odustaju, iako im aktualni sastav parlamenta baš ne pruža neku nadu. Osnovali su odbor pod nazivom "Spasite žene" i podnijeli inicijativu s 215.000 potpisa potpore u parlamentu kojom traže da se pobačaj dopusti do 12. tjedna trudnoće.

Parlament će raspravljati i o prijedlogu zakona pojedinih zastupnika kojim se traži ograničenje potpomognute oplodnje. Predlagatelji smatraju da novo živo biće nastaje u trenutku oplodnje i ako zakon bude usvojen zabranit će se zamrzavanje zametaka. Također bi ženama dozvolio oplodnju samo jednog jajašca po ciklusu, što bi znatno smanjilo izglede za uspješno ostvarivanje trudnoće.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.