Prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj skrbi o kojem je resorno ministarstvo 15. rujna otvorilo e-savjetovanje isključuje formalne i neformalne životne partnere. Preciznije, dodaje se odredba kojom se proširuje krug osoba kojima može biti priznato pravo na status njegovatelja, na način da se to pravo može priznati i bračnom ili izvanbračnom drugu osobe s invaliditetom, ali ne i životnim partnerima.

Na to je reagirala Lezbijska grupa Kontra koja smatra da takav postupak Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predstavlja diskriminaciju životnih i neformalnih životnih partnera u sustavu socijalne skrbi, te ukazuje na zabrinjavajuću politiku Vlade koja je usmjerena na diskriminaciju odnosno dokidanje prava istospolnih parova.

"Da je uskraćivanje već zajamčenih prava iz Zakona o životnom partnerstvu sustavna politika Vlade vidljivo je i iz donošenja niza poreznih zakona krajem prošle godine, kad su životni partneri tada zajedno s izvanbračnim partnerima izostavljeni iz odredbi posebnih poreznih zakona koji se tiču određenih prava i obveza iz poreznog sustava. Također, životni partneri isključeni su i iz drugih prijedloga zakona koji se tiču zaštite obiteljskog života, poput nacionalne politike i zakona koji se tiču zaštite od nasilja u obitelji", stoji u Kontrinom priopćenju.

Vlada diskriminira i poništava stečene pravne standarde u zaštiti ljudskih prava

Osim toga, ističu kako namjerno izostavljanje zaštite obiteljskog života za životne partnere prilikom donošenja ovih zakona nedvojbeno pokazuje da je politika Vlade diskriminacija lezbijki i gejeva i poništavanje već stečenih pravnih standarda u zaštiti ljudskih prava.

Kontra se uključila u e-savjetovanje te, između ostalog, ukazuje na to da Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola člankom 6. st. 3. zabranjuje svaki oblik diskriminacije, izravne i neizravne, temeljem sklopljenog životnog partnerstva, seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Također, piše Kontra, položaj životnih partnera u sustavu socijalne skrbi dopušteno je mijenjati posebnim zakonom o socijalnoj skrbi, poštujući jamstvo zabrane nepovoljnijeg postupanja prema životnim partnerstvima glede obveza, prava i usluga koje se odnose na sustav socijalne skrbi, od onog koje je pruženo bračnim zajednicama.

U e-savjetovanje se možete uključiti i vi, na ovoj poveznici.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.