Željka Markić i njezina udruga U ime obitelji tvrde da su žrtve bezočnih laži, manipulacija i netočnih interpretacija. Iza te podmukle agende stoji, dakako, većina medija u Hrvatskoj, ali spomenute "žrtve" sumnjaju da su se s njima u kolo uhvatile i političke te interesne skupine koje tako nastoje spriječiti njihove plemenite aktivnosti usmjerene na dobrobit i kvalitetu života svih nas.

Kako bi to dokazali, prikupili su i pobrojali vrtoglavih 389 članaka (311 iz elektroničkih, a 78 iz tiskanih publikacija), objavljenih u razdoblju od tri tjedna, točnije, od 13. siječnja do 4. veljače. 2018. i o svemu obavijestili Agenciju za elektroničke medije, saborski Odbor za medije, saborske klubove i zastupnike te pučku pravobraniteljicu.

Žale se kako je "ova najnovija kampanja blaćenja intenzitetom podsjetila na medijsku kampanju blaćenja kojoj su U ime obitelji i Željka Markić bili izloženi neposredno prije referenduma o braku" i dodaju:

"Držimo da i ova difamacijska kampanja ima za cilj stvoriti lažnu, negativnu sliku o U ime obitelji i otežati djelovanje udruge i njezinih podupiratelja u hrvatskom društvu – što predstavlja zabrinjavajuće ograničavanje slobode govora i udruživanja građana", te " izražavaju zabrinutost zbog mogućnosti da u organiziranju i vođenju ovakve kampanje blaćenja sudjeluju i političke i interesne skupine koje tako nastoje spriječiti aktivnosti U ime obitelji za zaštitu zlostavljanih žena, a protiv ratifikacije štetne Istanbulske konvencije, za promjenu izbornog sustava, zakonsku zaštitu neradne nedjelje te druge aktivnosti udruge".

I Ladislav Ilčić na popisu onih koji blate Željku Markić

Na 30 stranica crne liste Željke Markić nalazi se glavnina srednjestrujaških medija, ali i više neprofitnih, među kojima, naravno, i Crol.hr. Nažalost, imamo samo dvije nominacije za packe gore spomenutih institucija. Prvi je "Mima Simić dobila spor protiv Željke Markić koja je proglašena krivom za klevetu" (možda nije? Ili ta vijest nije ni trebala doći do javnosti?), a drugi "Istraživanje: Ključni razlozi uzleta konzervativnog religijsko-političkog pokreta u Hrvatskoj", o istraživanju objavljenom u časopisu Politička misao.

Zanimljivo je da je u brojnim slučajevima riječ o komentarima, intervjuima i/ili izjavama raznih sugovornika na (tad) aktualne teme poput ratificiranja Istanbulske konvencije ili objašnjenja Ladislava Ilčića o ponašanju žena u raznim fazama menstrualnog ciklusa. Vrhunac apsurda Markić i njezino društvo dosežu navođenjem izjave samog Ladislava Ilčića (!) iz intervjua za N1: "Markić je isključiva, ona se voli svađati, ja volim surađivati".

Kad portal Željke Markić, recimo, namjerno obezvređuje institut životnog partnerstva ili kad ona svjesno obmanjuje javnost, otvara pipu za izlijevanje hektolitara mržnje prema neistomišljenicima ili, primjerice, hvali srpskog političara koji smatra da je RH "nastala na genocidu" samo zato jer je notorni homofob (a navedeno je samo djelić vrha sante leda), onda je to, valjda, u redu

Također, u nekima od "spornih" tekstova Markić i/ili U ime obitelji spomenuti su tek ovlaš, u određenom kontekstu, a ponegdje je naprosto preneseno i transkribirano njezino gostovanje u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" i kratak verbalni okršaj s ministricom kulture Ninom Obuljen-Koržinek. Iz potonjeg se dade zaključiti kako mediji ne bi smjeli prenositi niti prepričavati njezine izjave iz – drugih medija ili, u ovom slučaju, s javne televizije.

Ili bi smjeli, ali valjda uz odgovarajuće izraze divljenja kako to, uostalom, gotovo svakodnevno, čini narod.hr.

Za "sliku u javnosti" ne trebaju im ni mediji ni političke i interesne skupine

Priličan broj tekstova na koje se žale Markić i UIO jesu oni koji su se odnosili na tekst Anele Todorić koja je za Markićkin portal napisala kolumnu u kojoj se požalila da su "osim istospolnih zajednica, muškarac, žena i pas u krevetu, slike koje sve češće gledamo na našim televizorima" pa indirektno i osudila sve koji kućne ljubimce smatraju članovima obitelji.

To je tema u kojoj su, nećemo se lagati, brojni mediji zabilježili golemi promašaj jer su te izjave neoprezno stavili u usta samoj Željki Markić, na što su po društvenim mrežama masovno krenule cirkulirati fotomontaže i memei iz kojih se moglo zaključiti upravo to, što naprosto nema nikakvog smisla i kontraproduktivno je. Jer ruku na srce, želite li ukazati da dotična gospođa, primjerice, a) priča besmislice, b) govori neistine, c) promiče netrpeljivost prema LGBT populaciji ili d) priča besmislice, govori neistine i promiče netrpeljivost prema LGBT populaciji, postoji dovoljno provjerljivih činjenica koje govore tome u prilog.

Vrhunac apsurda Markić i njezino društvo dosežu navođenjem izjave samog Ladislava Ilčića iz intervjua za N1: "Markić je isključiva, ona se voli svađati, ja volim surađivati"

No, kad portal Željke Markić, recimo, namjerno obezvređuje institut životnog partnerstva ili kad ona svjesno obmanjuje javnost, otvara pipu za izlijevanje hektolitara mržnje prema neistomišljenicima ili, primjerice, hvali srpskog političara koji smatra da je RH "nastala na genocidu" samo zato jer je notorni homofob (a navedeno je samo djelić vrha sante leda), onda je to, valjda, u redu.

Zapravo i jest, jer za sliku kakvu o sebi stvaraju pred jednim dijelom javnosti nisu potrebni ni drugi mediji ni političke i interesne skupine.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.